ГоловнаПолітика

Парламент Угорщини одностайно засудив український закон "Про освіту"

Депутати заявили, що він серйозно порушує права угорців Закарпаття. 

Парламент Угорщини одностайно засудив український закон "Про освіту"
Фото: parlament.hu

Парламент Угорщини 19 вересня одностайно ухвалив резолюцію із засудженням нового українського закону "Про освіту".

Про це пише РБК-Україна.

Депутати заявили, що український закон про освіту серйозно порушує право угорців Закарпаття на освіту їхньою рідною мовою, а також суперечить низці міжнародних документів, зокрема, Копенгагенському документу та Паризькій хартії ОБСЄ, Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, договору про основи добросусідства та співробітництва.

Згідно з текстом резолюції, освітній закон порушує і Конституцію України, відповідно до якої ухвалення нових законів або внесення поправок до чинних законів не має обмежувати наявні права.

Парламент Угорщини закликав міжнародну спільноту засудити закон, а угорський уряд - ужити всіх необхідних заходів для запобігання вступу в дію цього закону.

Нагадаємо, що нова редакція закону "Про освіту" передбачає, що діти, які підуть до школи з 1 вересня 2018 року, матимуть можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу всі предмети повинні викладатися українською мовою.

Після ухвалення закону своє невдоволення цією нормою висловили Угорщина, Румунія, Молдова, Польща, Росія.

У зв'язку з цим прем'єр Володимир Гройсман доручив міністру освіти і науки Лілії Гриневич і міністру закордонних справ Павлу Клімкіну провести консультації з послами країн Європейського Союзу з питання мовних норм нової редакції закону "Про освіту". Гройсман наголосив, що Україна є толерантною державою, і її політика відповідає всім зобов'язанням, зокрема щодо мов національних меншин. Водночас прем'єр зазначив, що не менш важливим є питання державної мови, яка має бути застосована на всій території країни.

За підсумками консультацій міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявила, що Україна готова направити мовну статтю закону "Про освіту" на експертизу до Ради Європи.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram