ГоловнаПолітика

Голова НАБУ назвав перевірку е-декларацій роботою на виснаження

Депутати вже почали вимагати перевірити декларації один одного.

Голова НАБУ назвав перевірку е-декларацій роботою на виснаження
Фото: 24tv.ua

Голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник попередив, що перевірка електронних декларацій вимагає багато часу.

Про це він сказав під час дискусії "Особливості діяльності НАБУ і міжнародний досвід боротьби з корупцією", яка відбувається в Києві в суботу.

За його словами, вже два народних депутати подали заяви з проханням перевірити декларації їхніх колег. Третій попросив перевірити власну декларацію. "Коли закінчиться семиденний термін для внесення змін і ми будемо вважати декларації остаточними, звернень щодо них буде набагато більше. Тому ми прийняли рішення про збільшення аналітичного відділу на кілька одиниць", - розповів він.

Ситник заявив, що на комп'ютерах НАБУ встановлюється програмне забезпечення, яке дозволить прискорити перевірку декларацій, але їхня кількість все одно надто велика. "Ця робота не буде дуже швидкою, оскільки кількість декларацій, до яких є питання, дуже велика. Я думаю, що ця робота буде тривалою, на виснаження", - сказав він.

Голова НАБУ також поскаржився на те, що Бюро виділив комп'ютери для Національного агентства з протидії корупції, щоб його співробітники могли почати перевірку декларацій, але їм це виявилося не цікаво.

"Наскільки мені відомо, ресурсів у НАЗК для того, щоб почати повноцінну роботу в цьому напрямку, зараз немає. Ми зі самого початку, ще до запуску е-декларування пропонували нашим колегам, що ми їм створюємо робочі місця в НАБУ, і це вже зроблено. На цих робочих місцях члени НАЗК зможуть мати доступ до баз даних фіскальної служби, бази Мін'юсту, бази РАГСу, бази нерухомості, бази автомобілів, бази перетину кордону та інші. Тому я вдесяте звертаюся до колег з НАЗК, оскільки, на жаль, вони такого щирого інтересу до цього не виявляють: якщо вам цікаво отримати цей ресурс, до того, як ви все це запустите на своїх робочих місцях, то ми для вас місця створили. І 10-15 осіб з НАЗК вже можуть сісти і перевіряти декларації", - заявив він.

Нагадаємо, 30 жовтня в Україні завершилося подання чиновниками вищого рівня електронних декларацій. Введення системи е-декларування в рамках боротьби з корупцією було однією з умов Євросоюзу для надання Україні безвізового режиму.

Декларування показало, що люди, які перебувають при владі, володіють величезними статками. Зокрема, сума коштів, задекларованих народними депутатами, дорівнює 12,3 млрд грн. Це 31% державного бюджету Молдови на 2016 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram