ГоловнаПолітика

Луценко попросить Порошенка внести законопроект про поправки до закону про заочне засудження для застосування до Януковича

Закон обговорювався з рідними Героїв Небесної Сотні й узгоджений з ними.

Луценко попросить Порошенка внести законопроект про поправки до закону про заочне засудження для застосування до Януковича
Фото: EPA/UPG

Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що проситиме президента Петра Порошенка внести до Верховної Ради як невідкладний розроблений Генпрокуратурою законопроект про внесення змін до закону про заочне засудження для його застосування щодо колишнього президента України Віктора Януковича та його оточення.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Проблема, яку обговорювали сьогодні - це питання заочного засудження. Є два закони. Один за іронією долі був ухвалений ще за Януковича. Згідно з ним, є ряд проваджень, які можна направляти до суду. Тому що там є відповідні міжнародні рішення ... Є також інший закон, який був ухвалений одночасно з моїм призначенням на посаду (генпрокурора - ред.). Ряд юристів кажуть, що він недосконалий. Генпрокуратура розробила проект змін до цього закону, щоб уникнути можливих звинувачень з боку Європейського суду з прав людини ... і вибіркового правосуддя" , - сказав Луценко журналістам після зустрічі з членами сімей Героїв Небесної Сотні в суботу в Києві.

Генпрокурор зазначив, що цей закон обговорювався з рідними Героїв Небесної Сотні й узгоджений з ними.

"І я звернувся з дорученням ... звернутися до президента, щоб зробити цей законопроект невідкладним. Також звернуся до Верховної Ради з проханням розглянути його, і буду аргументувати, чому він потрібен", - розповів генпрокурор.

Він також зазначив, що сьогодні в Печерському районному суді Києва немає жодного судді, який може слухати справи проти В.Янковича, але є 4 вакансії, які треба оперативно заповнити. Також він зазначив, що ці справи можуть слухатися в інших судах, окрім Печерського райсуду.

За словами генпрокурора, справи щодо В. Януковича та його оточення будуть передаватися в суд у міру їх готовності, і вироки щодо них можна очікувати вже 2017 року.

Раніше повідомлялося, що, за словами Луценка, у кримінальному провадженні проти колишнього президента Віктора Януковича фігурує півтора десятка нинішніх народних депутатів.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram