ГоловнаПолітика

Депутати допустили правову несправедливість при підвищенні штрафів за водіння в нетверезому стані, - адвокат

До Кримінального кодексу повинні бути внесені зміни, вважає юрист.

Депутати допустили правову несправедливість при підвищенні штрафів за водіння в нетверезому стані, - адвокат
Фото: Макс Левин

Вносячи зміни в Кодекс про адміністративні правопорушення в частині покарання за керування автомобілем в стані алкогольного сп'яніння, депутати спровокували правовий казус, не внісши відповідні зміни в Кримінальний кодекс. На такий аспект звернула увагу адвокат юридичної компанії "Правовий консалтинг і практика" Віра Крат.

На цю обставину, за словами юриста, звернули увагу під час оголошення вироку у справі дорожньо-транспортної пригоди, яку влаштував колишній директор з вантажних перевезень "Укрзалізниці" Іван Федорко, зіткнувшись з автомобілем фотокореспондента LB.ua, в якому, крім нього була дружина і троє дітей, виїхавши на зустрічну смугу. Віра Крат виступала захисником постраждалої сторони.

"Те, що не вдалося довести, що Федорко перебував у нетверезому стані у момент ДТП, це недопрацювання слідства. Виникає питання: чому правоохоронці доставили його в лікарню для проходження огляду, але не забезпечили його проведення. Потерпіла сторона підтримала те покарання, яке для Федорка вимагала прокуратура", - зазначила Віра Крат.

"Разом з тим, у ході цієї справи відкрилася невідповідність законів. Вносячи зміни до Кодексу про адміністративні порушення, депутати не внесли зміни в Кримінальний кодекс, який передбачає більш суворе покарання, у випадку, якщо в ДТП було заподіяно шкоду або завдані травми середньої тяжкості чи тяжкі. Якщо раніше перебування за кермом у п'яному вигляді або відмова від проходження експертизи каралися штрафом до 200 неоподатковуваних мінімум громадян за Кодексом про адміністративні правопорушення і від 200 до 500 - за Кримінальним, то з підвищенням цього порогу до 600 неоподатковуваних мінімумів в Кодексі про адміністративні правопорушення, в Кримінальному - норма так і залишилася на рівні 200-500. Така невідповідність має бути виправлена. Депутати повинні доопрацювати закон, щоб не виникало правового дисонансу", - резюмувала юрист.

Нагадаємо, ініціаторами закону виступили народні депутати Андрій Тетерук і Микола Паламарчук. Депутати проголосували за нього 7 липня - через чотири дні після скоєння резонансного ДТП за участю Федорка. 26 липня Президент підписав закон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram