ГоловнаПолітика

Луценко має намір переконати суд в Гаазі, що події на Майдані в 2014 призвели до війни в Україні

У МКС були задоволені кількістю та якістю матеріалів, наданих військовою прокуратурою України. 

Луценко має намір переконати суд в Гаазі, що події на Майдані в 2014 призвели до війни в Україні
Фото: Макс Требухов

Генеральний прокурор України Юрій Луценко в 20-х числах листопада має намір провести в Гаазі перемови з представниками Міжнародного кримінального суду (МКС) про підслідність розслідування подій на Майдані, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Представники МКС сумніваються в тому, що події на Майдані можуть бути напряму предметом розгляду в Гаазі ... тому що для цього потрібно довести, що в Україні немає можливості проводити слідство і суд з цих питань", - повідомив Луценко журналістам після зустрічі з членами сімей героїв Небесної Сотні в суботу в Києві.

Генпрокурор зазначив, що Україна справді може вести слідство і суд (хоча б заочний) за цими злочинами, але під час консультацій із представниками МКС було знайдено порозуміння, що події на Майдані Незалежності в Києві  2014 року стали лише частиною ланцюга, який призвів до війни в Україні, що вже підпадає під юрисдикцію МКС.

"Наша версія, яку я збираюся обговорити в Гаазі, зводиться до такого: В.Янукович і його оточення спочатку з метою втримати свою владу для грабежу країни пішли на тиск проти демонстрантів, які виступали проти його курсу, потім на їх фізичне знищення, потім він полетів на Схід України і намагався розколоти країну. Коли це не вдалося він полетів на територію Росії, а потім у Крим для того, щоб "освятити" анексію Криму ... Фактичний склад державної зради, який призвів до того, що з великою часткою ймовірності є підслідністю МКС", - пояснив Луценко.

Зважаючи на це, на думку генпрокурора, події на Майдані в Києві і події в Харкові, Донецьку, Одесі та інших містах України, а потім бойові дії на сході країни привели до військових злочинів.

Він також зазначив, що в МКС були задоволені кількістю та якістю матеріалів, які були надані їм військовою прокуратурою України.

Раніше генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що проситиме президента Петра Порошенка внести до Верховної Ради як невідкладний розроблений Генпрокуратурою законопроект про внесення змін до закону про заочне засудження для його застосування щодо колишнього президента України Віктора Януковича і його оточення.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram