ГоловнаПолітика

Рада дозволить партіям забирати мандати в місцевих депутатів

Закон про "партійну диктатуру" пройшов перше читання.

Рада дозволить партіям забирати мандати в місцевих депутатів
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада збирається спростити процедуру позбавлення мандата місцевих депутатів. Вигнати його з ради можна буде за відмову увійти до фракції, за списком якої він обрався, за вихід із фракції і за відмову виконувати рішення фракції.

За ухвалення відповідного законопроект №3693 за основу в середу проголосували 227 депутатів парламенту.

Рада збирається надати право вносити пропозиції про відкликання депутата місцевої організації партії, яка висувала кандидата. Участь опального депутата у зборах партійного осередку для цього буде необов'язковою. Крім того, буде скасована норма, що пропозицію по відкликанню мандата допускає не раніше ніж через рік після обрання.

Прийняття остаточного рішення про відкликання депутата буде покладено на керівний орган партії. Таке рішення, згідно з прийнятим законом, не можна буде оскаржити в суді.

Мандат відкликаного депутата буде передаватися згідно з черговістю за списком партії чи кандидатові, вибраному на проміжних виборах у відповідному одномандатному окрузі.

Дію закону хочуть поширити виключно на членів партій, обраних депутатами на останніх місцевих виборах.

Цей законопроект написали лідери п'яти парламентських фракцій. При цьому прийняти його намагалися весь ранок, раз у раз ставлячи на сигнальні голосування.

Нагадаємо, що зараз у законі про статус депутатів місцевих рад підстав для відкликання депутата є тільки три: доведене судом порушення законодавства, постійні прогули засідань, невідповідність роботи депутата його передвиборній програмі. При цьому право вносити пропозиції про відкликання депутата мають тільки збори громадян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram