ГоловнаПолітика

Рада передала поліції оперативно-розшукові справи МВС без їхнього закриття

Депутати погодилися з обґрунтованістю вето Порошенка

Рада передала поліції оперативно-розшукові справи МВС без їхнього закриття
Фото: rian.ru

Верховна Рада доручила передати Національній поліції оперативно-розшукові справи, відкриті до набрання чинності закону України "Про Національну поліцію". Таким чином парламент погодився з пропозиціями президента Петра Порошенка, який ветував попередню редакцію цього закону.

Спочатку закон ухвалила Верховна Рада 10 листопада, він містить технічні зміни до низки законів у зв'язку з набранням чинності закону "Про Національну поліцію". Законопроект вніс до парламенту Кабмін, і під час доопрацювання документа в ньому з'явилася норма про те, що оперативно-розшукові справи, відкриті органами внутрішніх справ до 6 листопада, підлягають закриттю.

Порошенко у своїх пропозиціях до ветованого закону висловив претензії до цієї норми. На його думку, прописаний у законі підхід створює ризик втрати відомостей, отриманих органами внутрішніх справ під час оперативно-розшукової діяльності, і не забезпечує спадкоємність заходів, здійснюваних з метою припинення правопорушень та в інтересах кримінального провадження.

Тому він запропонував переписати цю норму в такій редакції: "Оперативно-розшукові справи, порушені оперативними підрозділами Міністерства внутрішніх справ України до набрання чинності Закону України "Про Національну поліцію", передаються утвореними в установленому порядку відповідними ліквідаційними комісіями оперативним підрозділам Національної поліції України з урахуванням їхньої компетенції. Оперативні підрозділи Національної поліції України приймають такі справи і набувають щодо них повноважень відповідно до Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність" та Кримінального процесуального кодексу України".

Пропозиції Порошенка підтримали 237 народних депутатів.

Нагадаємо, з 7 листопада, коли набув чинності закон "Про Національну поліцію", міліція в Україні припинила існування, на її місце прийшла поліція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram