ГоловнаЕкономікаДержава

Україна просить обладнання із зупинених німецьких електростанцій і пряму фінансову підтримку

Українська сторона хоче встигнути відновити всі енергооб'єкти до зими.

Україна просить обладнання із зупинених німецьких електростанцій і пряму фінансову підтримку
Володимир Зеленський
Фото: EPA/UPG

Україні потрібна допомога партнерів, аби відновити пошкоджені російськими обстрілами енергооб'єкти, тому наша держава розраховує на обладнання з тих німецьких електростанцій ,які зупинили роботу.

Про це на Конференції з відновлення України у Берліні сказав Володимир Зеленський.

"У коротшій перспективі ми повинні реалізувати також швидке й недороге відновлення всіх енергообʼєктів, які можливо зараз відновити. До зими – це так важливо до зими – протягом наступних трьох-чотирьох місяців. Ми знаємо, як це забезпечити. Від вас просимо обладнання з ваших зупинених електростанцій та пряму фінансову підтримку. Це дасть змогу відреагувати на ситуацію тут і зараз, зберегти нормальне життя", - сказав глава держави.

Зеленський наголосив на важливості кредитів та інвестицій для розбудови в Україні сучасної енергетики, оскільки природна основа для цього вже є.

"Але без вашого кредитування та інвестицій ми не зможемо це реалізувати. І тут ідеться не про гранти, а про високодохідні інвестиції для ваших компаній, про великий ринок для вашого обладнання, про кредитні програми для ваших інституцій. Усе це разом із нами створить новий енергетичний фундамент, щонайменше десятки тисяч нових робочих місць і забезпечить і нам, і вам відчутне економічне зростання", - зазначив глава держави.

Також Україні цікавий досвід німецьких компаній у галузі газової генерації, відзначив Президент.

"Ще один елемент – це високоефективна, децентралізована, маневрена газова генерація. Яка розв’яже питання дефіциту енергії сьогодні, а завтра буде переведена на водень і балансуватиме нову «зелену» енергетику. Саме в цій галузі європейські та, зокрема, німецькі компанії є технологічними лідерами", - наголосив Зеленський.

  • Конференція у Берліні триватиме два дні. На сайті конференції зазначили, що основною метою URC2024 є мобілізація постійної міжнародної підтримки для відновлення, реконструкції, реформування та модернізації України.
  • Володимир Зеленський повідомив, що на конференцію прибули українські урядовці, представники громад і бізнесу, і що на кожному з рівнів уже є конкретні угоди.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram