ГоловнаЕкономікаДержава

На українських трасах ліквідували 28 місць концентрації ДТП, – Укравтодор

У грошовому еквіваленті фінансування безпеки дорожнього руху у 2020-2021 роках становило 16,3 млрд грн.

На українських трасах ліквідували 28 місць концентрації ДТП, – Укравтодор

Запуск програми Президента Володимира Зеленського «Велике будівництво» дозволив залучати значно більше ресурсів для реалізації заходів, що сприяють безпечному дорожньому руху. Про це написав у колонці для «Mintrans» перший заступник керівника Укравтодору Андрій Івко.

«Дорожнє господарство тримається на двох китах: якісному ремонті та експлуатаційному утриманні. Збалансоване фінансування обох векторів надзвичайно важливе для збереження мережі у належному стані. На жаль, десятиліттями воно здійснювалося за залишковим принципом», - розповів він.

Івко порівняв показники 2016-2017 років із періодом 2020-2021, відзначивши, що в останні роки фінансування заходів із безпеки дорожнього руху збільшилося вдвічі.

«У грошовому еквіваленті фінансування безпеки дорожнього руху у 2020-2021 роках становило 16,3 млрд грн. Для порівняння: у 2016-2017-му на це було спрямовано 9,8 млрд грн», - навів дані заступник голови Укравтодору.

Він додав, що у 2020 році уперше за останні 20 років вдалося забезпечити мінімальну нормативну потребу фінансування частки експлуатаційного утримання.

За словами Івка, важливою передумовою для поліпшення безпеки автошляхів став законопроєкт №1061, автором якого є міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

«Законопроєкт упровадив аудит безпеки автомобільних доріг — незалежне, системне, технічне та детальне оцінювання впливу проєктних рішень на безпеку автомобільних доріг», - розповів Івко.

Іншою системною зміною стало те, що «Укравтодор» із 2020 року почав вимагати внесення до програми капітального та поточного середнього ремонту придорожньої інфраструктури: пішохідних доріжок, освітлення та огородження.

Зокрема, за два роки «Великого будівництва» Укравтодор облаштував 1254 кілометри освітлення, близько 50 тисяч кілометрів нової дорожньої розмітки, 1 280 819 погонних метрів металевого бар’єрного огородження. Крім цього, було укладено понад 600 тисяч погонних метрів тротуарів.

«Ці чинники зіграли свою роль у ліквідації 28 місць концентрації ДТП протягом останніх двох років. До кінця поточного року заплановано зробити все, аби виправити ситуацію на ще 18 локаціях», - підкреслив Івко.

Нагадаємо, раніше Президент Володимира Зеленський повідомив, що за ініційованою ним програмою «Велике будівництво» вже було відновлено та побудовано близько 14 тис. км доріг по всій Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram