ГоловнаЕкономікаДержава

Дешева електроенергія "Енергоатому" була витіснена заради приватних "зеленої" і теплової генерації, - ЗМІ

Також значно зріс обсяг вироблення теплової генерації.

Дешева електроенергія "Енергоатому" була витіснена заради приватних "зеленої" і теплової генерації, - ЗМІ
Фото: atom.gov.ua

Вироблення електроенергії НАЕК "Енергоатом" 21 квітня було обмежено на 21%. За наявної робочої потужності 10 050 МВт в роботу були включені лише 7 900 МВт. Замість дешевої електроенергії держкомпанії споживалася дорога електроенергія "зеленої" і теплової генерації. Про це пише БізнесЦензор з посиланням на подобовий графік виробництва/споживання електроенергії НЕК "Укренерго" за 21 квітня.

Згідно з інформацією про стан енергоблоків ТЕС і АЕС, станом на 22 квітня, енергоблок №2 Запорізької АЕС перебуває в резерві. Енергоблоки №5 запорізької АЕС та №2 Южно-Української АЕС перебувають у короткостроковому ремонті.

Замість електроенергії "Енергоатому", 85% якої продається ДП "Гарантований покупець" за ціною 567 грн за МВт*год, споживається електроенергія з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), яка продається за "зеленим" тарифом. Середньозважений "зелений" тариф у 2020 році становить близько 4280 грн за МВт*год.

Також значно зріс обсяг вироблення теплової генерації, ціна якої прив'язана до ціни Ринку на добу вперед (РСВ). Ціна РСВ в об'єднаній енергосистемі України, згідно з даними ДП "Оператор ринку", 21 квітня зросла майже до 1300 грн за МВт*год.

Нагадаємо, ДТЕК Ріната Ахметова за підсумками 2019 року контролює 63% теплової генерації і 25% "зеленої" генерації, будучи найбільшим гравцем у цьому сегменті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram