ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ оскаржив рішення про скасування штрафу проти Сбербанку

Йдеться про штраф більш ніж 94 млн гривень.

НБУ оскаржив рішення про скасування штрафу проти Сбербанку
Фото: Сергей Нужненко

Національний банк України в касаційному порядку оскаржив рішення судів попередніх інстанцій про скасування заходів впливу щодо АТ "Сбербанк".

Йдеться про штраф у розмірі 94 737 499,80 грн і письмове попередження від грудня 2018 року, повідомили в пресслужбі НБУ.

"Підставами для таких рішень є встановлення НБУ факту повторного вчинення "Сбербанком" ризикованої діяльності у сфері фінансового моніторингу; неналежне виявлення і вивчення громадських діячів; недотримання порядку надання інформації уповноваженому органу; порушення порядку зупинення фінансових операцій", - уточнили в Нацбанку.

Регулятор виявив проведення банком масштабних операцій на загальну суму більш ніж 3 млрд гривень, характер яких і наслідки дають підстави вважати, що ці операції можуть бути пов'язані з виведенням капіталу, легалізацією кримінальних доходів і конвертацією безготівкових коштів у готівку з використанням підроблених документів.

Так, "Сбербанк" з 1 липня 2016 по 13 жовтня 2017 здійснив фінансові операції з отримання з рахунків 16 юросіб-клієнтів банку (група клієнтів 1) готівки в розмірі 2,5 млрд гривень для закупівлі сільгосппродукції.

Після отримання банком звіту за результатами попередньої перевірки НБУ, в якому зафіксували ризиковану діяльність, яка полягала у видачі з рахунків 8 юросіб готівки в розмірі близько 270 млн грн, НБУ визначив, що банк змінив схему видачі готівки цим особам і майже в 10 разів збільшив кількість фінансових операцій, що мають ознаки легалізації доходів від фіктивного підприємства.

Крім того, була ще так звана група клієнтів 2, яка складалася з 14 юросіб-клієнтів банку. Є підстави вважати, що вони також можуть бути пов'язані з легалізацією злочинних доходів.

Нагадаємо, раніше російський Сбербанк заявив, що відновить переговори про продаж української дочірньої організації тільки після того, як Україна зніме з неї санкції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram