ГоловнаСуспільствоЖиття

У Нацбанку попередили про партію фальшивих банкнот

Вилучено близько 40 підроблених банкнот номіналом 200 гривень.

У Нацбанку попередили про партію фальшивих банкнот
Фото: НБУ

Національний банк України зафіксував вилучення з обігу нового варіанта підроблених банкнот номіналом 200 гривень зразка 2007 року (рік на банкнотах 2014 року). Про це у фейсбуці повідомила пресслужба НБУ.

Вилучено невелику кількість - близько 40 підроблених банкнот, які збувалися в установах торгівлі в різних регіонах України.

Особливістю підроблених банкнот є те, що вони виготовлені на папері з двотоновими водяними знаками у вигляді букв "S" і містять імітацію ультрафіолетового захисту. Локальний багатотоновий водяний знак (портрет Лесі Українки) і захисна стрічка імітовані друком із зворотного боку банкноти.

При цьому в НБУ відзначили, що ефект зміни кольорів оптично змінного зображення цифрового позначення номіналу "200" на лицьовій стороні банкноти не імітує.

Подібні підробки касири легко можуть виявити з використанням спеціальних детекторів, що дозволяють перевіряти справжність банкнот в ультрафіолетовому й інфрачервоному світлі. Одночасно уважний візуальний і тактильний контроль також мінімізує ризики отримання таких підробок.

Нагадаємо, в першому півріччі 2019 року більшість (99%) вилучених з обігу підроблених банкнот гривні були чотирьох номіналів: 500 грн (50% від загальної кількості вилучених підробок); 100 грн (24%); 200 грн (14%) і 50 грн (11%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram