ГоловнаЕкономікаДержава

У ДАБІ провели аудит і створили комісію для публічного розгляду рішень

Виявлено критичні порушення, які становлять значні корупційні ризики і порушують чинні норми законодавства.

У ДАБІ провели аудит і створили комісію для публічного розгляду рішень
Фото: dabi.gov.ua

В.о. голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ) Олена Костенко провела попередній аудит інспекції і виявила низку проблем з обґрунтованістю видачі ліцензій і дозволів. Для зміни ситуації у відомстві створено Комісію з розгляду питань, пов'язаних із дозвільними процедурами. Про це повідомляє пресслужба Державної архітектурно-будівельної інспекції.

За даними пресслужби, виявлені проблеми стосуються критичних порушень в організаційній структурі відомства, які становлять значні корупційні ризики і порушують чинні норми законодавства. Зокрема, згідно з чинним в ДАБІ порядками, видача всіх найважливіших дозволів на будівництво конкретного об'єкта була сконцентрована в руках однієї посадової особи - головного інспектора будівельного нагляду. «Уже попередній аналіз структури і функціональних обов'язків працівників ДАБІ показав, що багато сфер відповідальності покладено на головних інспекторів будівельного нагляду... По суті, одна і та сама людина видає ліцензію на будівельну діяльність, дозволяє будівництво конкретного об'єкта і сама контролює його. Це становить величезні корупційні ризики. І це не тільки порушує будь-яку логіку, а й суперечить чинному законодавству у сфері будівництва», - зазначає Олена Костенко.

Для зміни ситуації ДАБІ прийняла рішення про створення нового дорадчого органу - Комісії з розгляду питань, пов'язаних з реалізацією повноважень ДАБІ щодо дозвільних процедур.

«Потрібно зробити публічним процес прийняття рішень. Ми відновили систему, де, по-перше, такі рішення обов'язково публікуються після розгляду відповідної комісії. А по-друге, на цій комісії інспектори змушені будуть пояснити, що саме вони зробили для того, щоб обґрунтувати видачу або невидачу дозволу на будівництво того чи іншого об'єкта», - підкреслює Олена Костенко.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України 24 грудня призначив Олену Костенко першою заступницею голови Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) України, а 27 грудня на Костенко було покладено виконання обов'язків голови ДАБІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram