ГоловнаЕкономікаДержава

"Ринок землі буде ефективним, коли володіти землею буде той, хто на ній працює", - Андрій Мартин

"Земля повинна стати ресурсом для розвитку сільського господарства".

"Ринок землі буде ефективним, коли володіти землею буде той, хто на ній працює", - Андрій Мартин
Андрей Мартын
Фото: Макс Левин

Старший проєктний менеджер із земельної реформи Офісу реформ Кабінету Міністрів України вважає, що Україна технічно давно готова до введення ринку землі, залишилося лише врегулювати декілька принципових моментів. Про це він заявив під час круглого столу "Битва за землю. У пошуках компромісу" в Інституті Горшеніна.

"Запропонований законопроєкт був лише стартовою точкою для дискусії, і ми прекрасно розуміємо, що те активне обговорення, яке зараз відбувається, вже і сформує бачення, яке ми побачимо в законі, який буде готуватися до другого читання. Якщо говорити про процедури, пов'язані з відчуженням земельних ділянок, то вони всі давно вже відпрацьовані.

Сільськогосподарські землі давно продаються, є ринкові ціни на них, ви можете купити цілі поля, і серйозних обмежень немає. Ринок є, він доволі зарегульований. Кадастр наповнений - більш ніж 80% приватних земельних ділянок у ньому є. Проведено оцінку земель, підготовлено оцінювачів, які можуть визначати вартість, є референтна база, яка дозволить порівнювати вартість ділянок. В останні роки ділянки видають учасникам АТО, і мало хто звертає увагу, що 76% таких ділянок уже були продані в перший місяць. Технічно Україна давно готова до запуску ринку землі і відновлення права громадян на розпорядження їх майном. Залишилося тільки два ключові питання - обмеження щодо кола набувачів прав на земельні ділянки та обмеження за концентрацією. Тому урядовий законопроєкт доволі лаконічний - він повинен дати відповідь саме на ці два ключові питання", - зазначив Андрій Мартин.

За словами представника Офісу реформ, ринок землі в нашій країні буде ефективним тоді, коли буде реалізований простий принцип - земля повинна належати тому, хто на ній працює.

"Потрібно чесно визнати - з громадян, які отримали права на землю, реально її обробляють 7-8%. Усі інші передають землю в оренду юридичним особам, у тому числі фермерам. Якщо право на купівлю-продаж отримають тільки фізособи - нічого насправді не зміниться, ринок і далі перебуватиме в орендних відносинах. Міняти шило на мило немає сенсу - земля повинна стати ресурсом для розвитку сільського господарства. Для того, щоб інвестувалися кошти в садівництво, овочівництво, в меліорацію, у бізнесу повинна бути власність на землю, а не право оренди на 8 років, як зараз. Який сенс садити яблучний сад, якщо через 8 років його доведеться комусь віддати? Як інвестор будуватиме дорогу меліоративну систему на чужій, а не своїй землі? Власність на землю створює той фундамент, на якому можна будувати стійке сільське господарство", - сказав Андрій Мартин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram