ГоловнаЕкономікаФінанси

Страхові компанії та кредитні спілки увійдуть у систему гарантування виплат

Зараз в Україні налічується 235 страхових компаній і 348 кредитних спілок.

Страхові компанії та кредитні спілки увійдуть у систему гарантування виплат
Фото: Макс Требухов

Страхові компанії та кредитні спілки можуть увійти в систему гарантування виплат, де зараз є тільки банки.

Про це на пресконференції, присвяченій ухваленню закону про спліт Нацфінпослуг, повідомила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.

Вона зазначила, що, крім банків, на фінансовому ринку є ще більш ніж 1900 небанківських фінансових установ: страхові компанії, страхові союзи, ломбарди, лізингові компанії, факторингові компанії, кредитні компанії та ін.

"Це все єдиний організм, небанківські фінансові компанії пов'язані з банками, в першу чергу, схожими послугами. По-друге, впливом на довіру до фінансового сектору. По-третє, необхідністю забезпечення якісного і однакового захисту прав споживачів", - сказала Рожкова.

У зв'язку з цим у НБУ вважають, що необхідно порушувати питання введення гарантій клієнтам тих фінансових компаній, які працюють із залученими коштами.

"Ми говоримо про потенційну необхідність створення фондів гарантування для страхових компаній, залучення кредитних спілок у систему гарантування вкладів. Щоб зробити те, що посилить довіру населення до фінансової системи, спочатку потрібно впровадити пропорційне регулювання, яке знизило би ризики цих компаній", - сказала Рожкова.

Зараз клієнтам банків держава гарантує відшкодування 200 тисяч гривень у разі банкрутства фінансової установи. Для клієнтів страхових компаній і кредитних спілок такої гарантії немає.

За даними НБУ, зараз в Україні налічується 235 страхових компаній і 348 кредитних спілок.

Нагадаємо, влітку 2020 року недержавні пенсійні фонди, фонди облігацій нерухомості і фонди фінансування будівництва, емітенти іпотечних сертифікатів і довірчі товариства стануть підкорятися фондовому регулятору - НКЦПФР.

Усі інші учасники небанківського фінансового ринку - страхові, фінансові, лізингові та факторингові компанії, кредитні спілки, бюро кредитних історій, ломбарди - перейдуть під контроль Нацбанку.

Нинішній регулятор Нацфінпослуг буде ліквідовано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram