ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна може втратити 3/4 експорту залізорудної сировини в разі прийняття законопроєкту №1210, - думка

Єдиним способом впоратися зі зростаючими витратами для ГЗК неминуче стане звільнення співробітників.

Україна може втратити 3/4 експорту залізорудної сировини в разі прийняття законопроєкту №1210, - думка

Прийняття законопроєкту №1210 призведе до втрати для українських виробників трьох чвертей експорту залізорудної сировини в разі падіння світових цін. Про це заявив президент Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков після наради в ДФС, присвяченої питанню зміни ставок рентних платежів, пише Мінпром.

"Навіть працівники фіскальної служби визнають, що прийняття законопроєкту в нинішньому вигляді фактично включить режим автопотоплення галузі в умовах зниження цін на світовому ринку. А ми все чекаємо, що ринки підуть на спад вже наступному році", - зазначив він.

Каленков висловив упевненість, що в разі прийняття законопроєкту №1210 фінансові втрати української держави значно перевищать надходження від підвищених ставок рентних платежів. "Зупиниться частина виробництва, оскільки ми втратимо китайський і більшу частину європейського ринку. Тобто фактично ми втратимо 75% всього нашого експорту ЗРС. Під питанням стоїть понад $2 млрд валютної виручки", - підкреслив він.

Як зазначив президент "Укрметалургпрому", оскільки витрати на гірничорудних підприємствах носять умовно-постійний характер, то єдиним способом упоратися зі зростаючими витратами для ГЗК неминуче стане звільнення співробітників.

"Природно, всі наші підприємства соціально-відповідальні, і вони будуть вдаватися до звільнень лише в останню чергу. Але ми всі повинні розуміти, що під питанням стоять працівники всієї галузі. Тільки в Кривому Розі на ГЗК працює 50 тис. осіб і 80 тис. у суміжних галузях у цьому регіоні. Таким чином, необдумане прийняття законопроєкту поставить під питання робочі місця усіх цих людей", - зазначив Каленков.

Як повідомляли, Citigroup Inc. прогнозує падіння цін на залізну руду в довгостроковій перспективі, оскільки вплив ослаблення попиту в Китаї, який є основним покупцем, буде більш ніж компенсувати зростання споживання, яке спостерігається на інших ринках, що розвиваються, включаючи Індію.

За прогнозами Citigroup, ціни на руду в поточному році застигнуть на "еталонних" 90 дол./тонну, а потім, до кінця 2020 року, впадуть до 75 дол./тонну і продовжать зниження до 55 дол./тонну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram