ГоловнаЕкономікаДержава

Керівництво "ЛКЗМ" поскаржилося Зеленському на дії "Укроборонпрому"

Голову держави просять вжити заходів.

Керівництво "ЛКЗМ" поскаржилося Зеленському на дії "Укроборонпрому"
БТР-4

Керівництво ТОВ “Лозовський ковальсько-механічний завод” (“ЛКМЗ”), який виробляє броньовані корпуси для БТР, вузлів і агрегатів трансмісії, звернулося з відкритим листом до Президента Володимира Зеленського, в якому скаржиться на дії концерну "Укроборонпром", що призводять до фінансових втрат підприємства та зниження якості військової техніки. Копія листа є в розпорядженні LB.ua.

Зокрема, у зверненні йдеться про те, що "Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова", отримавши ще наприкінці 2016 року замовлення від Міноборони на виготовлення 45 БТР-4, замовило в квітні 2018 року у "ЛКМЗ" виготовлення 34 броньованих корпусів, але в кінці року припинило будь-які оплати підприємству, в тому числі і за виконані роботи.

У підсумку, заявляють у "ЛКЗМ", "Харківське конструкторське бюро ім. Морозова" заборгувало підприємству 25 млн гривень за поставлену продукцію і 50 млн гривень авансових платежів за частково або повністю виконане замовлення.

Крім того, йдеться в листі, керівництво “Укроборонпрому” запланувало змінити сталь українського виробництва на фінські листи сталі нібито з метою економічної доцільності і переходу на "натівські" стандарти.

"Фінські листи сталі MiiluxProtection 500 призначені для виготовлення інкасаторських машин і сейфів. Закупівля проведена через польських посередників. За інформацією військового представництва МОУ, в придбаної сталі вміст легуючих елементів критично низький, використання її під час виготовлення корпусів призведе до постачання Збройним силам України бронетехніки неналежної якості з низькою кулестійкістю, що створить реальну загрозу життю і здоров'ю військовослужбовців і призведе до неминучих втрат у разі бойового застосування", - стверджують у "ЛКЗМ".

"Активна промоція броні іноземного виробництва з боку "Укроборонпрому" - це ширма для прикриття банального бажання керівництва концерну додатково витратити близько 40 тис. дол. під час виготовлення кожного корпусу і нажитися на імпорті бронесталі за рахунок корупційних схем, які процвітають у концерні. Доволі прості розрахунки показують, що застосування "натівської" сталі веде до подорожчання БТР-4 більш ніж на 1 мільйон гривень з сумнівною кінцевою якістю", - йдеться також у документі.

Керівництво заводу просить Президента Зеленського втрутитися в ситуацію і перевірити викладені факти.

"Політика концерну щодо виконання Державного оборонного замовлення привела низку підприємств концерну, в тому числі ДП "Київський бронетанковий завод" і ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова", і ТОВ "ЛКМЗ" до вкрай тяжкого становища, пов'язаного зі скороченням виробництва, заборгованістю з виплати заробітної плати, заборгованістю з виплат до державного та місцевого бюджетів, критичного зниження чисельності працівників і вкрай напружених відносин між підприємствами", - резюмувало керівництво "ЛКЗМ", закликавши керівництво країни вжити заходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram