ГоловнаЕкономікаБізнес

Представник Зеленського звинуватив Насалика в спробі віддати блок ХАЕС у приватні руки

"Оскільки приватизація атомних блоків заборонена, це оформлено в проєкт "Енергетичний міст".

Представник Зеленського звинуватив Насалика в спробі віддати блок ХАЕС у приватні руки
Фото: xaec.org.ua

Представник президента в Кабінеті Міністрів Андрій Герус заявив, що міністр енергетики Ігор Насалик хоче перевести енергоблок №2 Хмельницької АЕС на роботу в енергосистему Польщі через приватну структуру.

"Оскільки приватизація атомних блоків заборонена, то це все оформлено в проєкт державно-приватного партнерства з красивою назвою "Енергетичний міст Україна-ЄС", - йдеться у фейсбуці Геруса.

За даними Геруса, Насалик підписав відповідний наказ 9 серпня.

"Простими словами, це запуск лінії електропередач Хмельницький - Жешув (Польща) і віддавання продажу е/е з блоку №2 ХАЕС в управління приватних структур - і продаж цієї електроенергії до Польщі", - заявив Герус.

За його словами, Насалик намагається провести схему, щоб вивести атомний блок із низькою собівартістю з енергосистеми України і продавати електроенергію на експорт через приватні структури. «Я закликаю міністра Насалика скасувати свій наказ, не обманювати уряд і українців і не ставити вузькі приватні комерційні інтереси вище, ніж державні інтереси", - заявив Герус.

Він пообіцяв, що такого "Енергетичного моста" не буде. "Якщо якийсь бізнес хоче продавати е/е в Європу, то не варто паразитувати на державних об'єктах, а слід спочатку побудувати новий об'єкт генерації, а потім з нього експортувати електроенергію - саме в такій послідовності", - заявив Герус.

Питання блоку №2 ХАЕС порушували напередодні на засіданні уряду. Насалик заявив тоді, що нічого не підписував, тому що був у відпустці. "Але якщо Андрій Михайлович не знає про енергетичний міст, який, можливо, буде реалізовуватися через півтора-два роки і саме тоді буде переключено хмельницький блок з будівництвом енергомоста на Європу і інтеграцією України в ЄС, то в мене просто немає теми для розмови", - сказав він.

Хмельницька АЕС (ХАЕС) розташована на території Хмельницької області в місті Нетішин. У складі Хмельницької АЕС працюють два енергоблоки (ВВЕР-1000) загальною потужністю 2000 МВт (підключені в 1987 і 2004 роках). Основне призначення станції - покриття дефіциту електричних потужностей у західних областях України.

Влітку 2018 року Кабмін затвердив ТЕО ще двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС. Орієнтовна тривалість будівництва - 7 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram