ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ вимагає замінити наглядову раду Ощадбанку після продовження контракту з Пишним

Серед забракованих кандидатур - Шевкі Аджунер.

НБУ вимагає замінити наглядову раду Ощадбанку після продовження контракту з Пишним
Фото: Макс Требухов

Національний банк України звинуватив наглядову раду Ощадбанку в порушенні вимог Закону "Про банки і банківську діяльність" у зв'язку з продовженням контракту з головою правління Андрієм Пишним без конкурсу.

Про це йдеться на сайті НБУ.

"Ми наполягаємо на неухильному дотриманні духу і змісту реформи корпоративного управління в державних банках. Регулятор вважає, що, незалежно від того, хто буде обіймати посаду голови правління, що, безсумнівно, є прерогативою наглядової ради, всі процедури, передбачені законом, повинні бути дотримані. І це є справою честі для новообраної наглядової ради", - йдеться в коментарі першої заступниці голови Національного банку України Катерини Рожкової.

Після продовження контракту з Пишним Нацбанк вирішив відмовити в узгодженні п'ятьом членам наглядової ради, в тому числі колишньому голові представництва ЄБРР в Україні Шевкі Аджунеру. Також відмову отримали незалежні директори Олексій Грінченко і Олексій Резніков, представник від Верховної Ради Дмитро Власов і представник від Кабінету Міністрів Даніель Білак.

Призначення Байби Апіна, Міхаеля Вайнштейна, Пітера Бріггса і Юрія Храмова узгоджено.

Нагадаємо, що Пишний до 2014 року був депутатом Верховної Ради від фракції "Батьківщина".

У березні 2014 року Пишного призначили головою правління Ощадного банку. У серпні 2019 року стало відомо, що наглядова рада вирішила продовжити контракт з Пишним ще на п'ять років.

Андрія Пишного вважають соратником Арсенія Яценюка, який у 2014-2016 роках був прем'єр-міністром України.

З 2000 по 2007 рік Пишний уже працював в Ощаді, пройшовши шлях від керівника юрдепартаменту установи до посади першого заступника голови правління.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram