ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укртрансгаз" передав ГТС в експлуатацію своїй "дочці"

Анбандлінг добігає кінця.

"Укртрансгаз" передав ГТС в експлуатацію своїй "дочці"
Фото: utg.ua

"Укртрансгаз" з 1 липня передав функцію технічної експлуатації газотранспортної системи України своїй 100% дочірній компанії ТОВ "Оператор ГТС України".

Про це повідомила прес-служба УТГ.

Компанія до кінця року перебуватиме в підпорядкуванні "Укртрансгазу", а з 1 січня 2020 року вийде зі складу групи "Нафтогаз" і буде передана в управління організації, уповноваженої Кабінетом Міністрів. Це стане останнім кроком анбандлінгу (відокремлення функції транспортування). Доти Оператор ГТС має отримати всі необхідні ліцензії та пройти попередню сертифікацію з подальшим підтвердженням Секретаріатом Енергоспівтовариства.

Взаємодія між "Укртрансгазом" і ТОВ "ОГТСУ" відбуватиметься на підставі укладеного Договору про технічне обслуговування (SLA).

У нове ТОВ до кінця серпня перейдуть близько 10 тисяч співробітників, безпосередньо задіяних в експлуатації ГТС - у тому числі плануванні, підготовці та проведенні обліку технічного обслуговування мереж і об'єктів газотранспортної системи, а також у зборі даних про параметри її функціонування.

Низка функцій, таких як комерційна діяльність, диспетчеризація, закупівлі, до закінчення поточного контракту з "Газпромом" залишиться в складі "Укртрансгазу". Ці функції будуть передані в ОГТСУ 1 січня 2020, після отримання ліцензії.

Крім того, протягом другого півріччя 2019 року має відбутися остаточне розділення бізнес-процесів та ІТ-систем між Оператором ГТС, Оператором газосховищ і сервісними підрозділами "Укртрансгазу".

Раніше функції технічної експлуатації газотранспортної системи виконували п'ять окремих філій "Укртрансгазу". У червні 2019 року їх передали в нову філію "Оператор ГТС".

Нагадаємо, Кабінет Міністрів 22 травня затвердив модель анбандлінгу OU (ownership unbundling) усупереч позиції "Нафтогазу", який наполягав на моделі ISO (independent system operator).

Анбандлінг, тобто відокремлення функції оператора газотранспортної системи, має відбутися з 1 січня 2020 року.

Запропонована Кабміном модель передбачає виведення і оператора, і самої ГТС за межі групи "Нафтогаз". Модель ISO передбачає збереження ГТС у "Нафтогазі", тоді як незалежний оператор передається незалежному органу чи стороні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram