ГоловнаЕкономікаДержава

Що стоїть за нульовим декларуванням?

У суспільстві вже досить довго точаться перепалки стосовно запровадження єдиноразового нульового декларування доходів чиновників. Дискусія відбувається між різними полюсами впливів. Найбільш активно просуває цю ідею депутатка БПП Ніна Южаніна, голова комітету з питань митної та податкової політики, яка в раду прийшла з бізнесу. Опозиційні депутати й громадськість кажуть, що ця ідея можлива, лише, якщо внести значні поправки. Дехто, взагалі, проти цього нововведення, кажучи, що це пряма дорога до легалізації статків, які в минулому можливо були отримані незаконним шляхом.

Ніна Южаніна
Фото: Макс Требухов
Ніна Южаніна

Через шалений резонанс теми, голова комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв, присвятив одне з останніх засідань цій тематиці. На сайті комітету вже навіть є стенограма засідання з цього питання.

З власної ініціативи комітет відвідала й депутатка від БПП Ніна Южаніна. Вона зазначила, що разове декларування дозволить заможним громадянам легалізувати свої доходи за ставкою 5% і це допоможе вивести бізнес з тіні, дозволивши підприємцям платити «білу» зарплату.

«Наше завдання вивести заробітну плату з тіні. Ми пропонуємо лібералізацію податкового законодавства. Це означає зниження податкового навантаження на фонд заробітної плати. Другим етапом буде виховання податкової культури платниками перед державою і держави перед платниками», - розповіла пані Южаніна.

У свою чергу Голова правління антикорупційної організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін, який теж був присутній на тому комітеті, вважає, що за нульовим декларуванням стоїть спроба амністувати депутатів-корупціонерів, які незаконно заробили свій капітал.

«Кожний, хто подасть декларацію, отримає гарантії, які фактично блокуватимуть доведення будь-якого злочину. Декларанти отримають гарантію невикористання декларації як доказу в суді та як джерела виявлення, прямо чи опосередковано, інформації, що може свідчити про злочин. Це означає, що будь-який корумпований чиновник може задекларувати свої незаконні статки таємною податковою декларацією, і в разі якщо НАБУ почне проти нього розслідування, він змусить суд відхилити будь-які докази про набуття активів, вказаних в одноразовій декларації, і таким чином уникне відповідальності», - зазначив активіст.

Натомість нардепка стверджує, що історія України різнобічна. Був час, коли багато людей отримували статки нелегально. А тому варто дати їм можливість почати все спочатку. «Оскільки історія України така, що з різних причин дуже велика кількість людей отримувала неофіційні доходи, ми повинні надати можливість одноразового «очищення» – задекларувати всі активи, наявні в даний час. З цієї бази повинен початися відлік накопичення доходів і контроль витрат фізичної особи».

Можливість таємно легалізувати корупційні статки є питанням виживання усього політичного класу. Станом на сьогодні політики та держслужбовці стоять перед вибором: або до 30 жовтня показати в електронній декларації свої реальні статки, ризикуючи позбавленням волі за ст. 368-2 ККУ «Незаконне збагачення», або спробувати ці статки приховати, ризикуючи сісти в тюрму за ст.366-1 ККУ «Декларування недостовірної інформації». За слова Віталія Шабуніна, для можновладців нульова декларація Южаніної чи не остання надія на порятунок.

Віталій Шабунін
Фото: Макс Требухов
Віталій Шабунін

Джерела журналіста в Адміністрації президента розповідають, що законопроект був написаний в самій же адміністрації аби зняти відповідальність за незаконне збагачення чиновників. Це нам підтверджують і громадські активісти.

Олександра Дрік, Голова ради «Громадського люстраційного комітету» у своєму блозі на Українській правді висловлює думку, що це все ж таки нівелює саму ідею електронного декларування і змінює пріоритетність. Ось як вона вбачає депутати будуть маніпулювати, бажаючи на перших порах, замінити електронне декларування нульовим.

  1. Зробити суб'єктами закону усіх фізичних осіб-резидентів та/або громадян України. Тобто і державних службовців теж.
  2. Запровадити одноразову декларацію вже з 1 жовтня - за місяць до завершення строків подання. Це означає, що на момент подання е-декларації все майно уже буде легалізовано за допомогою одноразової нульової декларації. А, отже, НАЗК не зможе його перевірити. Уся ідея перевірки е-декларацій втрачає будь-який сенс.
  3. Подавати одноразові декларації не до НАЗК, а до Державної фіскальної служби. Тієї самої, яку очолює Роман Насіров з власними незадекларованими квартирами і яка повністю провалила майнову перевірку декларацій за законом «Про очищення влади».
  4. Дозволити легалізувати саме ті активи, які в першу чергу можуть вказати на корупційне походження статків: кошти у національній та іноземній валюті в готівковій та безготівковій формі; цінні папери; транспортні засоби; літальні апарати, човни; цінне рухоме майно, у тому числі ювелірні вироби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінне каміння; акції; нерухоме майно і недобудови.
  5. Встановити мінімальний податок – 5% (а не 18% за загальною ставкою), при цьому вартість активів, з яких треба платити податок, дозволити декларанту визначити самостійно. І заборонити податківцям відмовляти у прийнятті такої декларації. Тобто реальних грошей бюджет держави від цього не отримає.
  6. Засекретити одноразові декларації. Однією з гарантій, що надається суб'єкту одноразового декларування, є збереження державними органами та їх посадовими особами таємниці щодо його персональних даних та іншої інформації, що міститься в одноразовій декларації.
  7. Забезпечити гарантії від кримінальної, фінансової, адміністративної відповідальностіза задекларовані активи без необхідності пояснювати джерела походження, підстави набуття та їх вартість. Більше того, прямо заборонити використовувати цю інформацію в якості доказу вчинення будь-якого кримінального правопорушення. Тобто, надати можливість абсолютного уникнення відповідальності, не встановивши жодних запобіжників, через які особа могла б бути притягнута до відповідальності.
  8. І родзинка – змусити подати декларацію кожного громадянина, дозволивши податковій вважати, що в нього є мільйон, якщо вчасно не подасть цю декларацію.

Ці пункти, насправді, ставлять під загрозу саму ідею електронного декларування, яке перед усім, ставило собі за мету змусити посадовців офіційно публікувати свої доходи і в разі їх не відповідності способу життя, нести кримінальну відповідальність. Зараз же це може бути нівельовано.

Поки що у цій непростій ситуації громадськість налаштована войовничо. Законопроект який би відповідав їхньому й міжнародному запиту, мав би бути з нахилом в сторону публічності й виключенням усіх гарантій безкарності за неподаткові злочини чиновниками й депутатами. Проте наразі кожен тягне ковдру на себе.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram