ГоловнаБлоги

Заява авторського колективу Ліберальної податкової реформи 3357 щодо податкової реформи, запропонованої Міністерством фінансів

На початку жовтня 2016 року на черговому засіданні Кабінету міністрів України було схвалено проект змін до Податкового кодексу. Його було напрацьовано протягом останніх декількох місяців створеними при Міністерстві фінансів робочими групами, до складу яких увійшли представники міністерства, ДФС, профільного Комітету ВР, народні депутати, представники бізнесу та експертів.

Фото: dzvin.org

Даний законопроект покликаний підвищити якість адміністрування, запровадити прозорі правила сплати, заліку та відшкодування податків, а також вдосконалити процедури взаємовідносин платника та податкових органів через впровадження сучасних електронних сервісів, єдиного казначейського рахунку, єдиного автоматичного реєстру відшкодування ПДВ. Цим законопроектом не передбачаються зміни до спрощеної системи оподаткування, а, значить, підприємці мікро- та малого бізнесу можуть спокійно планувати свою роботу у 2017 році.Новації, що увійшли до Урядового законопроекту, сприятимуть полегшенню умов ведення бізнесу, а також стануть ефективною складовою в подоланні корупції та реформуванні фіскальної служби.

Ми вітаємо налаштованість нової команди Міністерства фінансів на відкриту та плідну роботу із залученням всіх зацікавлених сторін. Ми вітаємо здатність нової команди Мінфіну в спроможності відмовитись від минулорічної практики звинувачень в популізмі ініціатив бізнесу та експертів щодо лібералізації податкової системи, закладених в Законопроекті 3357, який був прийнятий за основу Урядового законопроекту.

Ми закликаємо до подовження фахової дискусії при подальшому обговоренні законопроекту в профільному Комітеті з питань податкової та митної політики та під час ухвалення його Верховною Радою.

Ми вважаємо, що в процесі коригування та внесення необхідних технічних правок, не повинні бути втрачені, вихолощені або звужені основні положення законопроекту. Ті, що знижують корупційні ризики, зменшуючи можливості для махінацій.

Ми вважаємо цей законопроект нагальним, правильним та вкрай необхідним. І після техніко-юридичних правок він має стати законом.

Однак це є лише першим кроком до проведення справжньої податкової реформи.

На жаль, до законопроекту не включено надважливу і нагальну в сьогоднішній умовах норму законопроекту 3357 щодо заміни податку на прибуток податком на виведений капітал. Саме вона є важливою частиною комплексу щодо спрощення адміністрування, усунення дискреції (можливості для державних службовців вільно трактувати законодавство), ефективного здійснення заходів щодо реформи фіскальної служби та одночасно вирішує проблеми уникнення податків та відтоку капіталу, а також створює рівні правила для платників податків. Окрім того, саме податок на виведений капітал суттєво підвищує інвестиційну привабливість як для внутрішнього, так і для зовнішнього інвестора.

Позитивним є також пропонована урядом ліквідація податкової міліції в її нинішньому повністю неефективному та карально-силовому вигляді. Однак чим саме її буде замінено: новим демілітаризованим органом фінансових розслідувань в підпорядкуванні Мінфіну з потужним аналітичним блоком та ризик-орієнтованим підходом до розслідування злочинів проти фінансових інтересів держави та місцевого самоврядування чи тією ж самою податковою міліцією із зміненою назвою та новою вивіскою наразі проаналізувати та визначити неможливо. Адже з тексту ПКУ розділ "податкова міліція" уряд пропонує виключити, врегулювавши її діяльність окремим законом, а тексту цього закону в комплекті із змінами до ПКУ не представив та не затвердив.

В цілому, кількамісячна робота оновленого складу Міністерства фінансів над змінами до податкового кодексу, схваленими рішенням Кабінету міністру від 5 жовтня 2016 - ще один важливий етап комунікації і спільних напрацювань влади, бізнесу и громадянського суспільства. Наступна наша спільна мета – прийняття відповідних змін Верховною Радою.

Тарас Козак Тарас Козак , президент iнвестгрупи УНІВЕР
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram