ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін обіцяє "не чіпати єдиний податок і спрощенку"

Відомство також пропонує податкові канікули для малого бізнесу.

Мінфін обіцяє "не чіпати єдиний податок і спрощенку"
Фото: LB.ua

Міністерство фінансів України на своїй офіційній сторінці у facebook пообіцяло не скасовувати єдиний податок і спрощену систему оподаткування, а також запропонувало ввести п'ятирічні податкові канікули для новоствореного бізнесу. Таке повідомлення з'явилося на тлі інформації про чергову спробу Мінфіну демонтувати спрощену систему оподаткування.

Раніше Мінфін неодноразово намагався реформувати "спрощенку", а фактично

звести її нанівець. Зокрема, 2015 року, за часів міністра фінансів Наталії Яресько, пропонувалося підвищити податки для тих, хто працює на спрощеній системі. У 2010 році, за часів міністра фінансів Федора Ярошенка, спроба скасувати спрощену систему призвела до "Податкового майдану".

Скриншот зі сторінки https://www.facebook.com/minfin.gov.ua, зроблений 16 вересня 2016 року о 6:46
Скриншот зі сторінки https://www.facebook.com/minfin.gov.ua, зроблений 16 вересня 2016 року о 6:46

Проте реформу спрощеної системи підтримує багато експертів з податків і зборів. Аудиторська компанія Ernst&Young порадила Україні взагалі скасувати спрощену систему ще у 2012 році, тому що бізнес використовує її як внутрішній офшор. МВФ рекомендував реформувати "спрощенку" у 2013 році. Цього, 2016 року радник прем'єр-міністра України словацький реформатор Іван Міклош також радив змінити спрощену систему, оскільки це "один з легальних інструментів ухилення від сплати податків".

У недавній

статті для LB.ua редактор спеціалізованого журналу про особисті фінанси "Деньги.ua" (в минулому - випусковий редактор ділового журналу "Бізнес", головний редактор журналу "Профіль-Україна") Олександр Крамаренко повідомив про нову спробу Мінфіну демонтувати спрощену систему. Такі висновки він зробив після аналізу робочої версії проекту Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України", який готує Мінфін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram