ГоловнаЕкономікаДержава

Ernst & Young радить Україні скасувати "спрощенку"

Бізнес використовує її як "внутрішній офшор".

Ernst & Young радить Україні скасувати "спрощенку"
Фото: theasiacareertimes.com

Україні слід скасувати спрощену систему та ввести замість неї прості правила оподаткування з рівними умовами для всіх підприємців. Про це в коментарі для Kyiv Post заявив Володимир Котенко, партнер українського відділення великої міжнародної аудиторської компанії Ernst & Young.

"Замість того, щоб створювати, так би мовити, "внутрішній офшор" і непотрібну конкуренцію між загальною системою оподаткування і так званої "спрощеною", краще мати одну систему, яка буде однаково проста для всіх, що призведе до виходу бізнесу з тіні", - сказав Котенко.

Спрощена система оподаткування з'явилася в Україні наприкінці 1990 року як тимчасовий засіб для малого бізнесу врятуватися від корупційної податкової машини. Вона припускала, що дрібний підприємець платитиме невеликий фіксований податок і здаватиме найпростішу звітність, а натомість отримає право працювати на низькоприбуткових висококонкурентних ринках. Але минуло 22 роки, і ця система досі працює (щоправда, в дещо зміненому вигляді).

Податкова система дозволяє навіть великим роботодавцям оформляти свій штат найманих працівників як бізнес-партнерів, які працюють на "спрощенці". Замість того, щоб оформляти їх офіційно як штатних співробітників на загальній системі оподаткування.

Роботодавці задоволені, адже вони не платять соціальних податків на зарплату, сума яких може коливатися від 36,76% до майже 50% суми. Тоді як "спрощенці" платять лише фіксовану суму приблизно 400 гривень на місяць.

Спрощена система також дозволяє компаніям перекласти частину своїх доходів на приватних осіб, і вони обкладаються податком від 5% до 10%, що дозволить уникнути 15-17% прибуткового податку для фізосіб або 21% податку для великих компаній.

"Це лазівка, але я думаю, що вона існує з об'єктивних причин, - вважає Котенко. - Життя складне, тому важко передбачити всі можливі ділові та людські відносини і викласти їх у законі". Спроба скасувати спрощену систему 2011 року під час прийняття Податкового кодексу викликала масові протести підприємців. У підсумку систему змінили, але несуттєво. З одного боку, "спрощенців" змусили платити за вищими ставками. Також ввели окремі обов'язкові соціальні внески, чого раніше не було. Натомість підняли верхню планку податків. Від початку 2012 року використовувати "спрощенку" можуть приватні підприємці з прибутком до 3 млн грн на рік і до 20 найманих працівників. 8 серпня Президент Віктор Янукович підписав закон про збільшення верхньої планки доходів до 20 млн грн.

Крім того, "спрощенка" також є перевагою завдяки своїй простоті, на відміну від загальної складної податкової системи. Згідно з доповіддю Світового банку, Україна посідає 181-ше місце зі 183 країн за простотою сплати податків. Країна також є світовим лідером за кількістю обов'язкових платежів на рік (135).

Нижче на малюнку представлені результати роботи бізнесу на спрощеній системі за шість місяців 2012 року.

Источник: Kyiv Post
Источник: Kyiv Post

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram