ГоловнаКультура

Мер Венеції має намір закликати ЮНЕСКО включити місто в чорний список всесвітньої спадщини

Міністр транспорту Італії відкинув план заборони для круїзних лайнерів заходити в канал Джудекка.

Мер Венеції має намір закликати ЮНЕСКО включити місто в чорний список всесвітньої спадщини

Мер Венеції Луїджі Бруньяро має намір закликати ЮНЕСКО включити місто в так званий чорний список об'єктів, що перебувають під загрозою руйнування. Про це повідомляє The Guardian.

Бруньяро заявив, що не вірить уряду, а надто міністру транспорту Італії Даніло Тонінеллі, який відкинув план, узгоджений попередньою адміністрацією країни, про заборону для круїзних лайнерів заходити в канал Джудекка.

«Ми збираємося написати в ЮНЕСКО, щоб місто занесли в "чорний список". Венеція в небезпеці, ми всі це відчуваємо», - заявив Луїджі Бруньяро. Конфлікт спалахнув після інциденту на початку червня, коли круїзний лайнер MSC Opera зіткнувся з туристичним човном на каналі Джудекка, поранивши чотирьох осіб.

Після цього в Італії розгорілася дискусія про можливу заборону для круїзних лайнерів заходити у Венецію. Попередньо представникам влади вдалося домовитися про цю заборону й узгодити ідею будівництва нового круїзного терміналу, проте міністр транспорту Італії відкинув пропозицію.

Раніше ЮНЕСКО підтримала план обмеження пересування круїзних кораблів у центрі Венеції. У 2017 році урядовий комітет запропонував заборонити проходження через Гранд каналу для суден тоннажністю понад 100 тис. тонн, але цих планів так і не реалізували.

Нагадаємо, розмови про внесення об'єктів до чорного списку ЮНЕСКО також велися і в Україні.

У 2015 році йшло обговорення, що Україна буде пропонувати Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО внести Херсонес до списку об'єктів всесвітньої спадщини, що перебувають під загрозою, оскільки навіть у разі повернення території Криму Україні у зв'язку з відмінностями в законодавчих базах Росії і України Херсонес повернути в українське володіння, ймовірно, не вдасться.

У 2010 році порушували питання про внесення Софії Київської в чорний список, оскільки здійснювалася забудова буферних зон, прилеглих до заповідника. Однак пізніше в ЮНЕСКО відмовилися вносити Софію Київську в чорний список.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram