ГоловнаКультура

PinchukArtCentre оголосив переможця конкурсу премії Future Generation Art Prize 2019

Премію отримала Емілія Шкарнуліте, литовська художниця.

Центр сучасного мистецтва PinchukArtCentre оголосив призерів конкурсу премії Future Generation Art Prize 2019, який в цьому році проходив вп'яте.

Як повідомляє прес-служба арт-центру, премію вручають кожні два роки молодим художникам віком до 35 років.

В цьому році володаркою головної премії стала Емілія Шкарнуліте з Литви. Художниця отримала премію, яка становить $100 000: $60 000 готівкою та $40 000 на фінансування художньої практики.

Переможниця конкурсу Future Generation Art Prize 2019 Емілія Шкарнуліте
Фото: PinchukArtCentre
Переможниця конкурсу Future Generation Art Prize 2019 Емілія Шкарнуліте

"Емілія Шкарнуліте протягом останніх десяти років створює фільми і відео в тих місцях, де з'являються сучасні політичні питання, - йдеться в описі на сайті арт-центру. - Шкарнуліте досліджує зміщення кордонів між документальним і вигаданим, між екологічними і космічними силами".

Художниця представила на виставці конкурсу Future Generation Art Prize 2019 відеоінсталяцію "t1⁄2":

Інсталяція Емілії Шкарнуліте
Фото: pinchukartcentre.org
Інсталяція Емілії Шкарнуліте

Дві спеціальні премії - по $ 20,000 - вручили художниці Габліель Голаят (ПАР) і групі Cooking Sections з Великобританії.

Переможців конкурсу обрало міжнародне журі, до складу якого увійшли Хор Аль-Касімі (президент фонду Sharjah Art Foundation і Міжнародної асоціації бієнале), Пабло Леон де ла Барра (куратор, музей і фонд Соломона Гуггеанхайма), Бйорн Гельдхоф (арт-директор PinchukArtCentre), Тім Марлоу (арт-директор Королівської академії мистецтв в Лондоні) і Габі Нгкобо (куратор 10-ї Берлінської бієнале).

Всі художники-номінанти премії візьмуть участь в груповій виставці "Future Generation Art Prize 2019 @ Venice", яка пройде в паралельній програмі 58-й Венеційській бієнале. У 2020 році в PinchukArtCentre анонсували персональну виставку Емілії Шкарнуліте.

Виставка 21-го номінанта на премію Future Generation Art Prize 2019 триватиме до 7 квітня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram