ГоловнаКультура

Метрополітен-музей відмовився зняти картину на вимогу громадськості

У петиції вимагали прибрати картину художника Бальтюса 1938 року.

Нью-йоркський Метрополітен-музей відмовився знімати з експозиції картину "Спляча Тереза" художника Бальтюса (1938) на вимогу, викладену в онлайн-петиції.

Про це повідомляє The Guardian.

У петиції закликали музей переосмислити рішення про експонування цієї картини в зв'язку з сьогоднішнім сприйняттям сексуальних домагань.

"Спляча Тереза" зображує дівчину пубертатного віку і, на думку авторів петиції "романтизує вуаєризм і об'єктивацію дітей". Польсько-французький художник Бальтазар Клоссовський (Бальтюс) відомий своїми картинами, які зображують дівчат-підлітків. Петицію підписали кілька тисяч людей.

Бальтюс, "Спляча Тереза", 1938
Фото: www.theparisreview.org
Бальтюс, "Спляча Тереза", 1938

Авторка петиції Міа Меррілл запропонувала, щоб картину Бальтюса замінили картиною, створеною художницею в той самий період. При цьому представник музею Кен Вайн заявив, що "рішення музею не прибирати картину надає можливість відрефлексувати сьогоднішню культуру".

Нагадаємо, це вже не вперше, коли громадськість виступає з критикою експозицій великих музейних інституцій: у деяких випадках музеї поступаються і міняють експозиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram