Цього літа ірпінські діти знову відпочиватимуть в Іспанії

Двадцять років поспіль діти з Приірпіння їздять відпочивати до Іспанії. Організовує поїздки ірпінська громадська організація «Разом за життя». Цього року у подорож збираються 130 дітей.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Особливістю організації «Разом за життя» є те, що її членами стають цілими родинами. Зараз це 250 сімей, в яких виховується 600 дітей. Президент організації – Дубенчак Тетяна Семенівна. Організація активно займається гуманітарною допомогою освітнім та медичним закладам в Україні. Але в Приірпінні відома, насамперед, через багатий досвід оздоровлення дітей, постраждалих від аварії на ЧАЕС. Відпочинок дітей організовують в Україні та за кордоном.

З чого все почалося? У 1996 році іспанська організація «Адвокати без кордонів» (м. Валенсія) розробила Програму «Україна-2000». Вона була представлена в ЮНЕСКО, Посольстві України в Іспанії, Посольстві Іспанії в Україні та Міністерстві закордонних справ України. До реалізації Програми була залучена і громадська організація «Разом до життя». У рамках цієї програми українські діти мають можливість відпочивати в Іспанії: два з половиною місяці влітку і півтора місяця взимку. Всі витрати здійснюються за рахунок іспанської сторони.

За 20 років у рамках цієї програми на відпочинку в Іспанії побувало понад п’ять тисяч дітей. Там вони не лише відпочивають, а й отримують медичну допомогу: проходять необхідні обстеження та лікування у стоматолога, офтальмолога, ендокринолога, інших фахівців. За цей час проведено багато унікальних операцій, які в Україні поки що неможливі. Крім того, діти опановують іспанську мову. Деякі з них продовжують вивчати її в спеціалізованих середніх і вищих навчальних закладах.

Минулого року завдяки ГО «Разом до життя» літо в Іспанії провели 130 дітей з Приірпіння. Це переважно діти-чорнобильці та з багатодітних родин. Цього року стільки ж дітей знову поїдуть до Іспанії.

Всього в Ірпінському регіоні (Ірпінь, Ворзель, Гостомель, Коцюбинське) проживають понад 7000 дітей шкільного віку. Минулого року з міського бюджету на їхнє оздоровлення було виділено півмільйона гривень. За рахунок цих коштів, спонсорських, благодійних і батьківських грошей, а також з урахуванням діяльності ГО «Разом до життя» ми оздоровили більше 5000 діток. Мова йде не лише про спеціалізовані оздоровчі заклади, а й про шкільні дитячі табори.

Звичайно, всі діти повинні гарно відпочивати і не один раз. Але поки що ми виходимо з реальних можливостей. Цього року знову заклали в бюджет для оздоровлення дітей півмільйона гривень. Сподіваюся, що разом з керівниками комерційних установ, благодійних фондів і громадських організацій ми зможемо оздоровити більше дітей, ніж минулого року.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram