ГоловнаБлогиБлог Віталія Яреми

Малий бізнес – великий розвиток

Малий бізнес є основою економіки у багатьох розвинених країнах. Наприклад у США розвиток програм допомоги малому бізнесу почався у часи великої депресії, коли багато людей позбулися роботи. У 1953 році урядом США було створено спеціалізоване агентство, яке й по сьогодні здійснює технічну та фінансову підтримку підприємцям, що починають.

Моя зустріч із підприємцями Дарницького району міста Києва
Фото: Надано автором
Моя зустріч із підприємцями Дарницького району міста Києва

Також цікавий зарубіжний досвід розвитку малого бізнесу був в Іспанії в сімдесятих роках минулого століття. Будь-який громадянин країни міг відкрити там приватне підприємство протягом одного дня, надавши мінімальну кількість документів. Завдяки чому у цій країні створено безліч програм допомоги приватному бізнесу, особливу увагу уряд цієї країни приділяє розвитку наукоємних та інноваційних технологій. Також уряд Іспанії стимулює появу різних фондів, які надають всебічну підтримку приватному підприємництву.

Потужний науково-технічний прорив, який здійснила Японія після закінчення другої світової війни, також пов'язаний з розвитком малого бізнесу. В даний час малий бізнес випускає близько 40% промислової продукції цієї країни. Уряд Японії прийняв цілий ряд законів, які стимулюють розвиток приватних підприємств, що працюють в науково-технічній галузі та активно співпрацюють з великими промисловими корпораціями. Також японською владою організовані навчально-консультаційні центри, в яких підприємець може отримати всю необхідну правову інформацію. Цікавий зарубіжний досвід малого бізнесу, який можна перейняти у Китаї. За прогнозами уряду, повна модернізація економіки країни повинна завершитися до 2030 року, малий бізнес є одним із ключових напрямків розвитку країни. За даними статистики, в 2005 році в Китаї налічувалося більше 3 мільйонів приватних підприємств та близько 30 мільйонів індивідуальних підприємців, більшість з яких працювало у виробничій сфері. Товари з Китаю, які зроблені на малих підприємствах, можна зустріти практично в будь-якій точці світу.

А що ж таки відбувається у нас в Україні, як держава дбає про розвиток підприємництва? Годі й говорити, що з прийняттям «нового» податкового кодексу ситуація в секторі кардинально погіршилася. Влада замість стимулювання підприємницької ініціативи займається поборами. Тільки за сплату різноманітних послуг з кишень підприємців за поточний рік витягнули більше 17 мільярдів гривень. Плюс «безкрай» місцевої влади, яка загнала бізнес у тенета безкінечної бюрократичної тяганини та корупції. На противагу нинішній владі, яка знищує підприємців як клас, об'єднана опозиція має чітку програму розвитку малого і середнього бізнесу. Ми хочемо побудувати країну, в якій понад 50% валової продукції буде вироблятися саме малим і середнім бізнесом, у якій малий і середній бізнес буде головним роботодавцем. Про це зазначено в програмі Об’єднаної опозиції.

Дайте людям покой. Не нужно помогать. Вы просто десять лет не трогайте малый и средний бизнес. И я уверен, что он станет локомотивом, который подтолкнет экономику вперед и даст стране развитие

Як кандидат саме від об’єднаної опозиції «Батьківщина», що висувається по мажоритарному округу в Дарниці, я нещодавно провів зустріч із представниками малого та середнього бізнесу, в ході якої ми спільно шукали шляхи виходу з   того жахливого становища, у якому опинилися підприємці. Протягом більш як півтори години обмінювалися думками щодо розвитку малого та середнього бізнесу в Києві та Дарницькому районі. Підприємці виклали мені найбільш гострі проблеми, які хвилюють сьогодні бізнес-товариство. Серед них - «закритість» тендерів міської адміністрації для місцевих підприємств, неможливість увійти зі своєю продукцією в торговельні мережі Києва, маніпуляції міських чиновників з орендою міської землі, затримки платежів і невиплати винагороди за виконання муніципальних замовлень та інші. Я вважаю, що для прийняття грамотних рішень по розвитку міста необхідно сформувати в кожній сфері експертні ради. Причому експерти повинні нести чітко обумовлену відповідальність за свої рекомендації. Завдання цих рад - виробити критерії оцінки рішень міських структур по галузях, будь то будівництво дитячого садка, нова цільова програма або бізнес-проект.

Підприємці також дали мені наказ - що я маю зробити у Верховній раді, для поліпшення життя малого та середнього бізнесу. Зокрема:

  • Внести Закон про максимальне спрощення реєстраційної процедури для малого та середнього бізнесу
  • Внести Закон «Про календарні терміни дозвільних документів», який передбачатиме мінімальний термін дії таких документів – 3 роки. У якому, зокрема регламентувати діяльність Санітарно - епідеміологічних станцій, в частині періодичності видачі дозвільної документації. Дозволи СЕС повинні видаватися не як зараз – щорічно, а разово, тому що це створює найбільше поле для корупції та адмінтиску на малий бізнес.
  • МНС, органи благоустрою РДА, Архбудконтроль та інші регулятори, що видають усілякі дозволи, повинні робити свої перевірки лише за скаргами громадян
  • Відмінити регуляторні Акти, що зобов’язують Держсільгоспінспекцію України в місті Києві погоджувати міські земельні ділянки?!
  • Законодавчо заборонити водо -, енерго -, теплопостачальникам припиняти надання своїх послуг без рішення суду
  • Скасувати Акти місцевого самоврядування (зокрема Київради), які гальмують підписання договорів оренди земельних ділянок у місті Києві

Отже усі разом - ПЕРЕМОЖЕМО!

Віталій Ярема Віталій Ярема , Заслужений юрист України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram