ГоловнаБлогиБлог Виталия Тараненко

Партія регіонів змусить селян платити за природні багатства

"Авторитет Хмельниччини — це авторитет кожного з нас", Голова Хмельницької облдержадміністрації Василь Ядуха, 17 травня 2012 року.

Американське make money (заробляти гроші) все частіше стає пліч-о-пліч з політикою діючої влади в особі Партії регіонів. Широкомасштабна кампанія з акумулювання вільних резервів на тлі загальноукраїнського зубожіння населення не піддається жодному розумному поясненню.

Губернатор Василь Ядуха дуже своєрідно "будує Хмельниччину"
Фото: Виталий Тараненко
Губернатор Василь Ядуха дуже своєрідно "будує Хмельниччину"

До прикладу, на Хмельниччині горезвісна медично-шкільна оптимізація призвела до скорочення 592 лікарських ліжка; 30 ФАПів, що обслуговували менше 200 мешканців, переведені у пункти прийому хворих. Протягом 2010-2011 року закрито 27 шкіл, призупинили свою діяльність ще 44 навчальних заклади. 18 шкіл краю реорганізовано з пониженням ступеня навчання. Від такої нечуваної роботи обласний бюджет зекономив аж 13 млн. грн!

На фоні цієї піррової перемоги керівництво Хмельницької ОДА разом з провладною депутатською більшістю обласної ради ухвалило напрочуд банальне, але дуже неоднозначне рішення “Про встановлення ставок збору за спеціальне використання лісових ресурсів місцевого значення”. Під сухим канцелярським текстом приховане нове джерело надходження коштів до місцевих бюджетів. Відтепер праця селян одержить економічне винагородження у вигляді оподаткування. Саме таким чином втілюється у життя програма Президента Віктора Януковича “Україна для людей”.

Документ, який затвердили місцеві обранці 17 травня на черговій сесії Хмельницької обласної ради, зобов’язує любителів лісової флори по-справжньому відчути смак того, що безкоштовно щороку дарує природа. Так, кілограм спущеного березового соку коштуватиме 10 копійок. Якщо помножити на N-кількість отриманого соку за весняний сезон, то набігають досить пристойні суми, як для селян.

Також заплановане поповнення скарбнички за рахунок коштів зі збору лісових ягід. За кілограм зібраних суниць, чорниць, журавлини, обліпихи і брусниці потрібно сплатити 45 коп./кг. Дещо дешевше оцінені малина, калина — 30 коп./кг. Майже за безцінь доведеться платити сільським аборигенам за кілограм ожини та горобини, відповідно, 15 і 10 копійок.

Під податковий гребінець потрапили й лісові гриби. Депутати визначили три сорти грибів (найбільш популярні в області — авт.): кілограм зібраних білих грибів оцінений 55 копійок, опеньків та лисичок — 50 копійок.

Крім того, визначена ціна для лісових та грецьких горіхів. Зокрема, кілограм лісових горіхів (з ліщини) становитиме 50 копійок, грецьких — на половину дешевше.

Окрема платня, як не дивно, стягуватиметься з селян за випас основної годувальниці — корови. Передбачено, що за сезонний випас однієї голови ВРХ необхідно сплати 20 гривень. За молодняк ВРХ визначено 15 грн. Все це відбувається на тлі тотального скорочення кількості корів в державі. Приміром, у Хмельницькій області, за I квартал 2012 р. кількість поголів’я ВРХ зменшилась на 1% і становила 289,8 тис голів порівняно з аналогічним періодом минулого року. Чисельність поголів`я корів скоротилась на 3,9% — до 151,1 тис голів.

За іронією долі, депутати Хмельницької облради на цій сесії затвердили обласну програму подолання та запобігання бідності до 2015 року. Метою цільової соціальної програми є зменшення кількості бідного населення серед працюючих, сімей з дітьми, особливо багатодітних, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, безпритульних дітей, безробітних, інвалідів, пенсіонерів, бездомних осіб, у сільській місцевості (виділення авторське) та запобігання хронічній бідності. До слова, рівень бідності на Хмельниччині в першому кварталі 2011 року становив 36%.

Додаток

до рішення обласної ради

від 17 травня 2012 року

№ __________

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram