ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

​Урядова земельна реформа – поїзд, під яким немає рейок

Представники влади блефують про готовність України до впровадження ринку землі. Тим часом окремі чиновники лише починають з’ясовувати, які передумови для цього ринку в нашій державі відсутні. Думаю, їм скоро відкриється багато цікавого і страшного. Але от виправити щось заднім числом уже не вдасться, якщо земля піде з молотка в нинішніх умовах.

Фото: Макс Требухов

На сайтах Держгеокадастру та його підрозділів «розганяють» новину про те, що влада планує заходи з вдосконалення земельних відносин. На минулому тижні відбулося засідання робочої групи під головуванням першого заступника Міністра аграрної політики Максима Мартинюка, на якому були затверджені відповідні наміри. Учасники засідання – представники кількох міністерств, Держгеокадастру, Світового банку, представництва ЄС, МВФ, стратегічної групи радників при прем’єр-міністрові України.

На засіданні запланували посилити роботу «зі створення Національної інфраструктури геопросторових даних», впровадити систему моніторингу земельної сфери. А ще – розпочати створення протоколів виправлення систематичних помилок у Державному земельному кадастрі для уточнення даних про земельні ресурси.

Ну, що ж, дуже «вчасно» нарізаний фронт робіт! Це все одно, що на тлі палаючого будинку дискутувати, які методи гасіння пожеж ефективніші. Де ви були раніше, рішучі реформатори?! І як ви могли підписувати меморандум з МВФ, зобов’язуючись відкривати продаж землі сільгосппризначення у нинішніх умовах, коли в земельних відносинах панує первісний хаос?!

Адже названі проблеми – далеко не вичерпний перелік усього того, що мало би передувати впровадженню обігу землі. За підрахунками експертів Аграрної партії, ґрунтовна земельна реформа має передбачати 16 напрямків, про які вже не раз ішлося в цьому блозі. Слід ліквідувати всі ризики і лазівки для махінацій із земельним ресурсом. І аж потім можна буде ставити питання про продаж чи не продаж землі.

Нинішній стан речей зовсім не заважає ані прем’єру, ані міністру фінансів України висловлювати надію на те, що Верховна Рада вже в червні «пакетно» проголосує законопроект «про обіг» вкупі із пенсійною реформою та приватизаційним законодавством.

Тобто представники виконавчої влади спочатку воліють «протягти» через парламент якесь – бо його на очі ніхто не бачив – земельне законодавство, а вже потім виправляти помилки у системі земельних відносин та займатися її вдосконаленням.

Вони хочуть рушити на поїзді у прекрасну даль, а те, що колії під ним іще не прокладено, якось вирішиться потім. Боюся, дуже скоро нашим державним машиністам доведеться зістрибувати з поїзда, що з їхньої вини піде під укіс.

На жаль, ця катастрофа може стати загальнонаціональною. Тому 7 червня усі активні сили суспільства проводять на Печерських пагорбах у Києві акцію протесту проти дикого ринку землі. Ми мусимо привести до тями керманичів держави і парламентарів, доки не стало занадто пізно.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram