ГоловнаБлогиБлог Василя Гацька

Київ. Незаконна забудова. Рішення - відповідальність

Масштаби незаконного будівництва в столиці вражають. Понад сорок багатоповерхівок - самовільне будівництво. Ще близько сотні – мають порушення з дозволами та документацією.

Фото: Макс Требухов

Очевидно, що йдеться про сотні гектарів захопленої землі та зелених зон, тисячі обманутих громадян, сотні тисяч людей, чий життєвий простір впирається в нелегально встановлений паркан. Все це стало можливим завдяки тотальній корупції столичної влади. Наживалися на цьому мери і депутати, міліціонери і чиновники, судді і прокурори. Вони спричинили цей хаос. Але його наслідки своїм комфортом, безпекою, здоров'ям, майном і податками оплачують кияни.

Що змінилося через рік після того, як в столиці прийшла нова влада? Нічого. Незаконні будівництва тривають, поруч з будмайданчиками і далі ллється кров. І навіть, як і раніше, серед тих, хто без дозволів риє нові котловани, представники влади. Але тепер вже нової.

До найбільш скандальних забудов у Києві причетні люди з найближчого оточення мера. Вони будують де завгодно і що завгодно, плюючи на норми закону та інтереси киян.

В санітарній зоні дослідного ядерного реактору на Ракетній 24 без будь-яких дозволів зводить багатоповерхівку донедавна співголова фракції «Удар-Солідарність» у Київраді, а нині депутат парламенту Ігор Кононенко. Прибережну смугу Дніпра на Микільській Слобідці забудовує депутат міськради, «ударівець» Максим Микитась.

Покриваючи своїх, Кличко провокує конфлікти та вуличне протистояння, повертаючи Київ у часи Попова-Черновецького. Недобросовісні забудовники отримують від нього чіткий сигнал – нічого не змінилося. Це запрошення для них продовжувати в тому ж дусі.

Що робити, щоб вирішити проблему незаконних забудов?

1. Взяти відповідальність за свій життєвий простір. Байдужість людей, їх мовчазна згода з тим, що хтось замість них має вирішити питання їх під’їзду, будинку, вулиці чи міста грає з нами дуже злий жарт й обходиться дорогою ціною.

Незаконних забудов, як і багатьох інших негативних явищ, не було б, якщо б мешканці столиці не лінувалися самостійно облаштовувати життя навколо себе. Встановлення пріоритетів розвитку території, контроль за чиновниками та їх рішеннями, участь мешканців в організації комфортного та безпечного життєвого простору раз і назавжди залишать у минулому проблему самовільних забудов, втрачених парків та скверів. І це завдання для кожного з нас.

2. Посадити за ґрати забудовників, які незаконно захоплюють столичні землі. Невідворотність покарання – базовий принцип. Щоб зупинити будівельне свавілля в Києві потрібні арешти й жорсткі вироки суду. Столиця усіяна незаконними будмайданчикам. Однак, за багато років за це ніхто не сів.

Завдання столичної влади – домогтися цього. Київ має продемонструвати аферистам в касках, що категорично не миритиметься з самовільним будівництвом.

3. Змусити Кличка працювати для киян або восени на виборах знайти йому заміну. Рік тому за нього проголосували більше половини виборців. Його партія отримала дві третини мандатів Київради. Однак, колосальний ресурс влади Кличко поставив на службу бізнес-інтересам своїх партнерів. Жорстка оцінка киян його бездіяльності в цій сфері має стати для нього холодним душем. Спільно й рішуче вимагати змін – завдання киян. Виконавши його, допоможемо меру розділити владу і бізнес або ж піти.

Київ, в якому діє закон і правила однакові для всіх, дасть киянам більше відчуття безпеки і комфорту в своєму місті й стане гарним сигналом для добросовісних іноземних інвесторів.

Василь Гацько Василь Гацько , Голова політичної партії "ДемАльянс", керівник фракції "ДемАльянс" в Київраді. Економіст, управлінець
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram