ГоловнаБлогиБлог Тараса Шепеля

Що приховує таємниця голосування за суддів нового Верховного Суду?

Україна веде збройну війну з набагато сильнішим ворогом, перемога у якій може бути здобута на внутрішньому фронті реформ, що мають змінити державу. Одним із головних перетворень має стати народження незалежної, професійної і непідкупної судової гілки влади, на вершині якої стоїть Верховний Суд. Тільки незалежний суд робить людей насправді рівними між собою, а рівність в реалізації прав – базова цінність, яка породжує відчуття захищеності, свободи в реалізації можливостей досягати успіхів за рахунок власних таланту і праці.

Фото: Макс Требухов

Наближається останній етап відбору, результатів якого очікує вся країна – підбиття підсумків конкурсу до нового Верховного Суду. Люди мають дізнатися прізвища і побачити обличчя нових суддів. Від того, хто саме будуть ці судді, залежить рівень довіри, яку отримає Верховний Суд від суспільства, що має змінити своє ставлення до суду та повірити в непідкупність, неупередженість і професійність нових суддів.

Головне в цій процедурі добору суддів – чесність.

Неприпустимо, щоб утворення Верховного Суду супроводжувалося недовірою до процедури. Будь-який сторонній спостерігач складає своє особисте враження про чесність добору на підставі того, що він бачить на власні очі і чує на власні вуха.

Ніщо не здатне сформувати довіру більше, ніж прозорість, відкритість і зрозумілість.

Громадська рада доброчесності від початку свого вступу в процедуру добору суддів до Верховного Суду докладає зусиль до того, щоб її робота була максимально публічною, а її результати не викликали сумнівів у неупередженості та чесності ухвалених рішень щодо кандидатів. Заради цього ключове – процедура голосування членів Ради – відбувалося публічно, у присутності представників преси, які мали можливість вести пряму трансляцію. Тобто будь-хто міг бачити, за яке рішення і як голосує кожен член Ради.

В межах конкурсу Рада виконала своє завдання: повідомила суспільству імена кандидатів, у відповідності яких критеріям доброчесності і професійної етики є сумніви.

Місія визначення переможців конкурсу покладена на Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, рішення якої буде головним при формуванні складу Верховного Суду.

Враховуючи велику вагу питання довіри до процедури конкурсу, очікування суспільства та нові стандарти відкритості і прозорості, започатковані в межах цього конкурсу, його важливу історичну місію, Громадська рада доброчесності звернулася до Вищої кваліфікаційної комісії суддів та закликає виконати свою роботу фахово, чесно і відкрито, на очах всього суспільства та:

1. припинити участь у конкурсі кандидатів, що не відповідають критеріям доброчесності та професійної етики;

2. оприлюднити бали за результатами співбесід кандидатів, щодо яких немає висновку Громадської ради доброчесності до початку пленарних засідань;

3. проводити поіменне голосування за подолання висновків Ради та негайно оприлюднити протоколи такого голосування.

Правди нічого боятися тому, хто не приховує брудних таємниць, шановні члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Тарас Шепель Тарас Шепель , Голова Третейської палати України, Член Громадської ради доброчесності, Співзасновник Dejure Foundation
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram