ГоловнаБлогиБлог Тараса Семенюка

Зречення Папи Римського

11 лютого буквально за кілька хвилин світ облетіла новина – «Папа зрікається свого уряду». «Це було несподівано для нас усіх», - зазначив речник Апостольської столиці падре Федеріко Ломбарді під час прес-конференції, яка відбулась за годину після оголошення Папи про зречення. «На більшість ваших питань я не можу дати відповіді, бо як і для вас так і для мене це була несподіванка», - продовжив падре Ломбарді відповідаючи на питання журналістів про причини зречення.

Фото: EPA/UPG

Давно було помітно, що Пап Венедикт XVI ослаб. Це позначалось на його загальному стані. Проте речник Святішого Отця відкидає стан здоровя як одну з причин відмови далі керувати Церквою. Цим самим він підтвердив слова, які сам Венедикт XVI сказав сьогодні: “Після довгих роздумів і молитви перед Богом, я прийняв рішення, що мої сили і вік не дозволяють мені належно керувати Церквою”.

Хто наступний?

Про ймовірних кандидатів поки що мова не йде, проте якщо поглянути в історію, то італійці завжди домінували на найвищому пості Католицької Церкви. Цю традицію було зламано з обранням кардинала Кароля Воийтили папою, який взяв ім’я Іван Павло ІІ. Згодом вже його наступником став папа Венедикт XVI.

В церковних католицьких колах існують досить сильні фігури, які б потенційно могли стати наступниками, до прикладу такі як Президент епископської конференції Італії кардинад Анжело Баньяско або архиєпископ Відня і примас Австрії Кристоф Шьорнборн. Проте у Ватикані ніхто в голос зараз не наважується називати імена наступників принаймні з етичних причин, оскільки до 28 лютого і 20 години вечора при уряді ще діючий папа Венедикт XVI. Опісля катедра наступника апостола Петра буде вакантною.

Згідно права Католицької Церкви для обрання нового збереться конклав кардиналів – 120 чоловік, які з поміж себе оберуть нового папу. Вони зберуться в Сикстинській каплиці і залишатимуться там доти, поки не оберуть нового папу. Голосування проходитиме цілком таємно. Кардинали не матимуть можливість контактувати з зовнішнім світом через будь-які засоби комунікацій.

Про обрання нового папи світ дізнається тоді, коли з комина Сикстинської каплиці вийде білий дим. І в цей же день новообраний папа приступить до свого уряду.

У Ватикані одночасно запевнили, що Паску цього року світ буде святкувати вже з новим Папою.

Тарас Семенюк Тарас Семенюк , політолог
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram