ГоловнаБлогиБлог Тараса Матвіїва

Відкрите звернення «Пошукової ініціативи Майдану» до української громади

Ми вже кілька тижнів стукаємо у двері різних держорганів, намагаючись, вивідати будь-яку інформацію про зниклих активістів. Зокрема, через депутатські запити. Сім відправили, ще три в процесі підготовки. (Див. 1) Знаємо, що й інші волонтерські організації в цьому питанні теж докладають зусиль. Але по той бік – стіна.

МВС, Генпрокуратура, СБУ взагалі не вважають за потрібне, бодай, якось реагувати. А керівництво столичних кладовищ замість конкретних відповідей надсилає заготовані кліше. (Див. 2) Після десятка теленовин і повідомлень в пресі, звернень нардепів і уваги громади – мовчанка. Що треба аби вона скресла?

Чи скажуть нам міліціянти коли-небудь: «Агов, хлопці, повертайтесь до своїх сімей, нормального життя. Досить з вас пригод, лісових і каналізаційних походів. Тепер ми, правоохоронці, будемо ЧЕСНО виконувати свої обов’язки!»

Але ж ні, їхні обов’язки чомусь й далі виконують археологи, юристи, екологи, журналісти, екс-військові…

Як же наболіло! Не сила терпіти довкола повну німоту!

Ми тверезо сприймаємо дійсність. Крим, тривожний Схід, переддень виборів Президента. Яке кому діло до сотні загублених душ, коли в країні так гаряче?

Тому сподіваємось лише на Вас! Усіх небайдужих та активних. Тих, хто мають велике серце та пам’ятають про своїх побратимів!

Спільним зусиллям ми маємо вимагати від силових структур ПУБЛІЧНОГО звіту про пошук зниклих на Майдані! Важко повірити, що ані СБУ, ані Генпрокуратура не мають жодного уявлення про місце перебування стількох майданівців!

Також, ми повинні натиснути на нових бюрократів, аби вони згадали, хто ж посадив їх у зручні міністерські крісла!

Отже, план дій по-пунктах:

  1. Звернення. Відіслати особисті звернення в довільній формі на ім‘я генпрокурора, міністра внутрішніх справ та керівника служби безпеки (Якщо є натхнення, то й до в.о. Президента) Широкий розмах акції, врешті-решт, змусить правоохоронців діяти.
  2. Комітет. Наполягати на створенні спільного комітету, куди мають входити активісти-пошуковці та слідчі МВС, інші силовики. Цей крок пришвидшить обмін фактами про зниклих та сприятиме громадському контролю.
  3. Факти. Якщо хтось володіє конкретною інформацією стосовно зниклих, або місць поховань, не боятись її повідомити. Що робити з такими даними знають у «Пошуковій ініціативі»: (067)866-45-74 та (093)049-59-43. Електронна пошта: [email protected]
  4. Дія. І останній пункт – особистий вчинок. Якщо Ви криміналіст, правник, пірнальник чи кінолог? Чи, може, маєте власне авто або велосипед і бажаєте взяти участь в одній із пошукових операцій? Тоді зголошуйтесь у волонтерський корпус «П.і». Коли часу бракує – допоможіть дистанційно. Будь-яка сума піде на корить справі. Про кожну витрачену копійку пошукова ініціатива звітує на своїй сторінці у Facebook.

А що зробите Ви, для пошуку тих, хто ризикнув своїм життям, і не повернувся до рідного дому?

П.С. «Лайки» залиште для соцмереж та картинок з котиками.

Тарас Матвіїв Тарас Матвіїв , Координатор "Пошукової ініціативи Майдану", журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram