ГоловнаБлогиБлог Станіслава Шуха

На захист захисників кордону

Сьогодні, попри те, що де-факто Україна перебуває у стані війни, навіть на далеких від епіцентру бойових дій ділянках кордону відбувається дуже негативна тенденція. Мова йде про серію нападів на працівників ДПСУ під час виконання ними свої службових обов’язків. Останній такий інцидент призвів до летальних наслідків – під час несення служби загинув майор Держприкордонслужби, начальник відділу прикордонної служби "Ділове" Вадим Березенський.

Драматизму цій ситуації додає той факт, що це далеко непоодинокий випадок – географія нападів на прикордонників не обмежується Закарпатською областю, а відбувається по всій території України, особливо на її західних кордонах. Ось тільки незначна кількість випадків нападу на прикордонні наряди, яка зафіксована протягом останнього року:

- 08 травня 2018 року. Закарпаття. В населеному пункті Богдан невідомі викрали працівника прикордонного відомства та в багажнику авто вивезли на берег річки, де погрожували йому фізичною розправою.

 - 19 червня 2018 року. Чернівецька область. Близько 20 невідомих спробували блокувати рух прикордонному наряду та здійснили спробу групового нападу на прикордонний наряд.

- 08 серпня 2018 року. Закарпаття. Напад на офіцера із застосуванням травматичної зброї. Злочинці побили військовслужбовця, а потім здійснили вистріл в спину з травматичного пістолета.

- 07 листопада 2018 року. Чернівецька область. Близько двадцяти осіб здійснили напад на прикордонний наряд та спробували заволодіти зброєю при цьому нанесли тілесних ушкоджень працівникам правоохоронного органу. Нападникам вдалося втекти.

- 17 листопада 2018 року. Волинь. Чоловік, який перебував за кермом джипа Mitsubishi, наїхав на прикордонників після вимоги зупинити авто. Нападнику вдалось втекти.

Це далеко не весь перелік випадків, коли захисники кордону стають жертвами нападів з боку осіб, що намагаються у незаконний спосіб переправляти через кордон контрабандні товари. Характерною особливістю кожного з таких інцидентів є повна відсутність страху перед вимогами охоронців кордону припинити скоєння злочину.

Складається враження, що всі ці події відбуваються далеко за межами цивілізованої Європи – десь на узбережжі Сомалі, чи в Колумбії часів Пабло Ескобара. Як і у випадку з копачами бурштину, контрабандисти втратили межі здорового глузду, а масштаби їхньої діяльності давно вийшли за межі допустимого.

Зрозуміло, що транспортування цигарок, перевезення незаконних мігрантів, бурштину і т.д. – бізнес з колосальною рентабельністю, який не потребує особливих затрат, а головне дає його власникам гарантію недоторканості.

Так, сьогоднішня законодавча норма не передбачає кримінальної відповідальності за контрабанду тих же цигарок, а злякати ласих до наживи ділків штрафами – справа марна, адже за один «рейс» вони зможуть заробити на кілька штрафів вперед.

Щодо прикордонників, то Закон, звісно, на їхній стороні, але є нюанс… Кожне застосування зброї чи спецзасобів, кожна спроба захистити себе – це стос з цілої низки пояснень, рапортів та службових розслідувань. Довго, неприємно і в багатьох випадках небезпечно для військового, адже невідомо чим закінчиться саме розслідування і чи не доведеться потім самому відповідати за, здавалося б, цілком законні дії зі своєї сторони.

Загибель майора Вадима Березенського стала апофеозом безкарності зі сторони осіб, які вважають себе вищими за Закон та людей, які одягнули однострій аби підтримувати порядок і безпеку в цій країні.

Подібний випадок не повинен повторюватись і аби цьому запобігти необхідно кардинально змінити законодавство у сфері охорони кордону та в рази посилювати відповідальність за злочини пов’язані з його охороною державного кордону.

Станіслав Шух Станіслав Шух , Журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram