Заборгованість за аліментами – нові правила розрахунку пені

Піклування про власних дітей не тільки закладено у законодавстві, але й забезпечується нормами людської моралі. Адже кожен розраховує на те, що діти їм допоможуть у старості, якщо стане скрутно. Та годі й розраховувати на це тим біологічним батькам, котрі взагалі не утримували свою дитину. Кожне виконавче провадження - окрема життєва історія.

Фото: Twitter

У Деснянському районному відділі державної виконавчої служби перебуває виконавче провадження про стягнення аліментів на утримання доньки-інваліда. У цьому році їй виповниться 18 років. Батько пішов з родини, коли дівчинці було всього 3 роки. Весь цей час він не піклувався про неї. Всі хлопоти лягли на плечі матері.

Наразі сума боргу по аліментах складає більше 433 тисячі гривень. До того ж державні виконавці наклали штраф у розмірі майже 208 тисяч гривень.

Статтею 180 Сімейного кодексу України встановлено обов'язок батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття. В той же час у випадку, якщо батьки не можуть дійти згоди щодо утримання дитини/дітей, то держава може зобов’язати виконувати встановлений законодавством обов’язок.

Законодавство України дає отримувачу аліментів чіткі гарантії для стягнення з боржника неустойки (пені) у разі виникнення заборгованості по їх сплаті.

Відповідно до статті 196 Сімейного кодексу України розмір пені становить 1% суми несплачених аліментів за кожен день прострочення, починаючи від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100% заборгованості.

Верховний Суд України (далі – ВСУ) неодноразово змінював підхід до порядку розрахунку пені.

У 2018 році ВСУ визначив, що правило про стягнення неустойки (пені) у розмірі 1% від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення означає, що при обчисленні загальної суми пені за прострочення сплати аліментів враховується сума несплачених аліментів та кількість днів прострочення. Оскільки аліменти нараховуються щомісячно, строк виконання цього обов'язку буде різним, отже і кількість днів прострочення також буде різною залежно від кількості днів у місяці. Тобто пеня за прострочення сплати аліментів повинна нараховуватися на всю суму несплачених аліментів за кожен день прострочення її сплати, а її нарахування не обмежується тільки тим місяцем, в якому не проводилося стягнення.

Наприклад, 30.09.2018 подаємо позов до суду про стягнення пені за прострочення сплати аліментів. Заборгованість зі сплати аліментів існує за серпень і вересень 2018 року – по 1800 гривень відповідно.

Рахувати пеню за старою процедурою необхідно було наступним чином:

за серпень: 1800 х (1% х 31 (днів у серпні)) = 558 гривень;

за вересень: 1800 х (1% х 30 (днів у вересні)) = 558 гривень.

558 + 558 = 1116 гривень.

Отже, за старою процедурою розрахунку уявна в нашому випадку пеня за серпень і вересень 2018 року станом на 29.08.2018 становить 1116 гривень.

За новою процедурою сума пені за несплату або несвоєчасну сплату аліментів має розраховуватися за формулою:

P = (A1 х 1% х Q1) + (A2 х 1% х Q2) + (An х 1% х Qn), де:

Р – загальна сума пені за несплату або прострочення сплати аліментів, обраховується позивачем на момент подачі позову;

A1 – нарахована сума аліментів за перший місяць (серпень – 1800 гривень);

Q1 – кількість днів прострочення сплати суми аліментів за перший місяць (із серпня по кінець вересня – 61 день);

A2 – нарахована сума аліментів за другий місяць (вересень – 1800 гривень);

Q2 – кількість днів прострочення сплати аліментів за другий місяць (вересень – 30 днів);

An – нарахована сума аліментів за останній місяць перед подачею позову (оскільки ми рахуємо заборгованість за 2 місяці, цю частину не використовуємо);

Qn – кількість днів прострочення сплати аліментів за останній місяць (оскільки ми рахуємо заборгованість за 2 місяці, цю частину не використовуємо).

1) (1800 х 1% х 61) = 1098 гривень;

2) (1800 х 1% х 30) = 540 гривень.

Таким чином, за новою процедурою розрахунку пеня за серпень і вересень 2018 року станом на 30.10.2018 становитиме: (1098 + 540) = 1638 гривень.

Різниця очевидна! Тому новий порядок нарахування пені, на мою думку, більш справедливий. Адже обов’язок по сплаті аліментів на особу покладається щомісячно. Тож кожен місяць прострочення створює новий епізод порушення права дитини на її фінансове утримання, а тому і відповідальність має бути встановлена за кожний місяць несвоєчасної сплати аліментів окремо. Таким чином, це зможе створити більш дієвий механізм впливу на неплатників аліментів, адже нарахована за новою формулою ВСУ пеня на заборгованість по аліментах є майже на третину більшою, ніж та, яку ми порахували, керуючись старими правилами розрахунку.

Якщо у Вас є питання щодо виконання рішення суду та стягнення заборгованих аліментів, звертайтесь до державних виконавців столиці.

Станіслав Куценко Станіслав Куценко , юрист-експерт, доктор наук у галузі філософії права
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram