ГоловнаБлогиБлог Романа Насірова

Надходження до місцевих бюджетів - джерело розвитку регіонів

Забезпечення ефективного функціонування місцевих податків та зборів є досить важливим, оскільки вони виконують одну з найважливіших функцій – формують доходи місцевих бюджетів. За рахунок надходжень грошових коштів органи місцевого самоврядування забезпечують фінансування соціального та економічного розвитку місцевості.

Протягом цього року спостерігається позитивна динаміка надходжень до місцевих бюджетів. Якщо порівнювати з минулим роком, вони зросли майже вдвічі - на 47%. За 9 місяців нам вдалося зібрати більше 104 млрд гривень, а це на 34 млрд гривень більше попереднього року. При цьому ми перевиконуємо показники 2015 року щомісяця. Так, у вересні до місцевих бюджетів сплачено 11,4 млрд гривень, що майже на 43% більше від фактичних надходжень у вересні 2015 року. Основним бюджетоформуючим платежем для місцевих бюджетів є податок та збір на доходи фізичних осіб. Надходження за 9 місяців 2016 року збільшились на 18,2 млрд – до 56,4 млрд гривень. Це відбулося, в першу чергу, за рахунок легалізації зарплат, адже номінальна зарплата зросла на 24,4%, тоді як індекс споживчих цін лише на 15,4%.

Крім того, завдяки здійсненню суттєвих кроків для легалізації ринку пального, в тому числі впровадженню Системи електронного адміністрування реалізації пального, надходження акцизного податку з реалізації підакцизних товарів склали 8,6 млрд гривень. Таким чином, приріст платежів становить 3 млрд гривень.

Збільшення спостерігається і по іншим податковим надходженням, зокрема земельному податку і орендній платі, при чому збільшення це доволі суттєве - більше 60%. На даний момент фактично зібрано 17,7 млрд гривень, що на 6,7 млрд більше минулого року.

Зазначу, що позитивна динаміка характерна для всіх областей України. Сьогодні по кожній області спостерігається приріст платежів до місцевого бюджету. Хоча тут теж є свої лідери. Так, серед регіонів за сумою сплати податкових платежів до місцевих бюджетів традиційно першість тримає Київ. За вересень 2016 року до місцевого бюджету столиці надійшло 1,2 млрд гривень. На другому місці знаходиться Дніпропетровська область з сумою надходжень за вересень більше 1 млрд гривень. Трійку лідерів замикає Харківська область - до її бюджету перераховано майже 693 млн гривень.

Це ті кошти, які будуть витрачені на виконання низки програм місцевого значення, зокрема і тих, що стосуються соціального захисту населення, житлово-комунального господарства, благоустрою населених пунктів, в тому числі покращення інфраструктури відповідного регіону.

Як бачите, податки і збори є досить значним джерелом наповнення місцевого бюджету. Завдяки ним регіони можуть використовувати кошти у власних потребах, чи то реконструкція доріг, або побудова дитячих садків.

Тому для нас важливо забезпечити прозорий механізм сплати податків, результатом чого буде і збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

Роман Насіров Роман Насіров , Голова Державної фіскальної служби, відсторонений від посади з 3 березня 2017 року
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram