ГоловнаБлогиБлог Олексія Матюшенка

Органічне землеробство — модний тренд на Полтавщині

Полтавщина — один з регіонів, що має шанс стати потужним центром органічного землеробства. У нашому краї родючі чорноземи, помірний клімат, сприятливі екологічні умови, а найголовніше — ініціативні люди, які мають неабияке бажання працювати.

Органічне землеробство: ринок еко-продуктів зростає щороку

Ще кілька років назад органічне землеробство — вирощування продуктів, що не містять нітратів, пестицидів та генномодифікованих організмів — сприймалося як примха для забезпечених людей, то зараз все більше європейців, а слід за ними і українців, перед тим як придбати якийсь продукт, уважно вивчають інформацію на етикетці.

Приємно, що дедалі все частіше українська екологічна продукція користується попитом за кордоном. Наші фрукти та овочі експортують до Франції. Щороку кількість підприємств, що займаються вирощуванням продукції без шкідливих домішок, в Україні зростає.

На Полтавщині кілька років працює одне з найбільших в Україні підприємство з вирощування екологічно чистої малини, яке знаходиться у селі Орданівка Диканського району. Це спільний проект трьох районів - крім Диканського, також проект реалізують Гадяцький та Решетилівський райони.

Еко-підприємсто уже два роки вирощує органічну малину. За цей незначний проміжок часу на підприємстві організовано повний цикл виробництва, встановлено потужне холодильне обладнання: камери для охолодження, сортування, заморозки та зберігання малини.

Також тут вирощують малину екстракласу, яка має спеціальний органік-сертифікат, що вказує на відсутність будь-яких хімічних домішок.

Розвиток еко-підприємств — це створення нових робочих місць

Крім перелічених переваг, створення органічного підприємства — це можливість надати роботу місцевим мешканцям. Відомо, що зараз з нашої країни люди виїжджають до Європи заробляти кошти. Приміром, у Польщі наші заробітчани також збирають полуницю, смородину, малину. А відкриття нових господарств у нашій країні — це шанс скоротити відтік наших громадян за кордон.

Приміром, створене на Полтавщині підприємство пропонує цілком гідну оплату роботи — 10 гривень за 1 кілограм зібраної малини. Враховуючи, що за зміну, яка триває з 8 години ранку до 17 години вечора, людина може зібрати від 30 до 50 кілограмів малини, виходить досить пристойна цифра, яка співставна тій сумі, яку пропонують заробітчанам у Польщі.

Переконаний, що з таким підходом Полтавщина стане провідною в органічному землеробстві, а наша еко-продукція буде відома у всій Європі.

Олексій Матюшенко Олексій Матюшенко , депутат Полтавської обласної ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram