ГоловнаБлогиБлог Олега Петровця

Місто засинає, прокидається МАФія

Уже екс-очільник Департаменту благоустрою КМДА Дмитро Білоцерковець прийняв присягу народного депутата. Його місце посяде Тарас Панчій – прекрасний фахівець і порядна людина. Знаю його ще зі студентської лави, а тому впевнений, що розпочата паном Білоцерковцем нищівна боротьба з незаконними столичними МАФами не тільки не припиниться, а й набиратиме обертів.

Фото: Макс Требухов

Тільки в моєму окрузі на Лівобережному масиві та Микільській Слобідці найближчим часом буде демонтовано 18 незаконно встановлених МАФів. Ще 24 – приберуть із Гідропарку. Місцеві жителі тривалий час жалілись, що МАФи стоять буквально на кожному кроці. І от нарешті вдалось домогтись їх включення в перелік на демонтаж.

Ще Лівій казав, що немає закону, який задовольнив би всіх. Із часів Давнього Риму мало що змінилось: киянам заважають МАФи, власникам МАФів заважають кияни, які дозволяють собі протистояти нецивілізованій та незаконній торгівлі.

Щоб захистити свої «наливайки», доморощені МАФіозі наймають «вишибал». Так, під час демонтажу кіоску «Обмін валют» навпроти готелю «Турист» (м. Лівобережна) за викликом власника, боронити МАФ приїхали озброєні співробітники приватної охоронної служби. О другій годині ночі допомагав службам протистояти цим «рембо». Перемогли. МАФ тоді прибрали.

Те, що демонтаж незаконно встановлених МАФів закінчується кривавою бійкою – на жаль, швидше правило, ніж виняток. Особисто мені під час таких «рейдів» нерідко погрожували «розбити пику». «Пика», як бачите ціла, а МАФів у Києві поменшало.

«Чим тобі МАФи не догодили? Це робочі місця», – каже власник одного з таких незаконних кіосків, кидаючи на асфальт сигаретний недопалок. Цей аргумент використовують так часто, що, мабуть, уже затерли. Відповідаю. Ви дуже здивуєтесь, коли дізнаєтесь скільки в Києві порожніх комунальних торгівельних площ, які може винайняти підприємець. Може, але не хоче, оскільки тоді доведеться сплачувати податки, дотримуватись елементарних санітарних норм та оплачувати комунальні послуги. От є біля вашого будинку кіоск із пивом та шаурмою? Просто поцікавтесь, звідки там електрика? Мешканці будинку на вул. Окіпної, 8 поцікавились і з’ясували, що електричний кабель від їхніх помешкань веде просто до МАФу. Тобто платіжки за електрику, які мав би сплачувати власник кіоску, оплачували мешканці будинку. Ну, така собі добровільно-примусова інвестиція в чужий надприбутковий бізнес.

Незаконно встановлені МАФи спотворюють місто, створюють реальну небезпеку для життя та здоров’я людей, як от, наприклад, біля станції метро Лівобережна, де, в разі пожежі, люди просто загинуть в товкучці, оскільки жодного шансу евакуюватись у них не буде – весь простір зайняли кіоски з повітряною кукурудзою в карамелі, біляшами, хот-догами та ще хтозна-чим.

Так, безперечно, кіоски є у Дрездені, Мілані, Мадриді, Берліні, Будапешті, Нью-Йорку. Тамтешня вулична їжа – важливий складник міської культури. Разом із тим, їхня діяльність суворо регламентована: є усталена форма, чіткі вимоги функціонування, укладені з міською владою контракти на десятки років уперед.

Давайте будемо чесними, принаймні, самі із собою. Звісно, по дорозі на роботу приємно поласувати свіжим круасаном із полуницею та філіжанкою запашної кави. Проте, придбати їх краще в затишній маленькій кав’ярні, ніж у МАФі, в якому немає навіть рукомийника.

Олег Петровець Олег Петровець , Політичний експерт
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram