ГоловнаБлогиБлог Наталії Новак

Старожили – на вихід, «Сім`я» – на вхід

Що отримає Партія регіонів у випадку дострокових парламентських виборів

Партія регіонів каже про те, що не проти ще раз «сходити» на парламентські вибори. Тим паче, що ПР плекає надію на 100-відсотково мажоритарну систему. І хоч до такого варіанту далеко, Михайло Чечетов вже мріє про «зачистку політичного ландшафту».

Фото: Макс Левин

Його однопартієць Володимир Олійник висловлюється менш соковито, але цілком конкретно. «Ми у патовій ситуації», – розмірковує він. Вихід з неї, додає Олійник, один: розпуск Верховної Ради і нові вибори. На котрі Партія регіонів залюбки піде і які вона виграє, створивши в парламенті не просту, а конституційну більшість.

Бог у поміч, панове «регіонали». Але не забувайте про кілька дрібниць.

По-перше, ваш результат на виборах-2012 нижчий від того, котрий отримав ваш лідер на виборах президентських. Подейкують, що певним членам ЦВК було наказано: стояти насмерть, але зберегти цифру у 30%. Бо 29,9% (чи 29,5%, чи 27,3% - хтозна, який результат насправді отримала ПР?!) виглядало б вже не так «ювілейно».

По-друге, лякайте достроковими виборами кого завгодно, але не опозицію. Бо якраз у нашої половини парламенту є високі шанси показати кращий результат, ніж це було восени минулого року. Можете відмінусувати вкрадені відсотки, але натомість додайте зростання протестних настроїв. Ось така проста арифметика.

По-третє, не надто розраховуйте на адмінресурс. Всі розуміють, чому Партія регіонів так обстоює 100-відсоткову мажоритарну систему. Але і на цих виборах опозиційні депутати-мажоритарники вигравали у дуже тяжких умовах, протистоячи вашим висуванцям, озброєним підтримкою місцевого чиновництва. До того ж, не забувайте, що кожна дія викликає протидію. Доведено 2004-м роком. А також врахуйте те, що опозиція на цей раз використає формулу – один мажоритарний округ – один мажоритарний кандидат.

Ситуация развивается таким образом, что вполне может быть, что в Украине будут досрочные парламентские выборы. В такой атмосфере ВР работать не может

— Олег Тягнибок

По-четверте, не думайте, що всі ті депутати від ПР, які зараз зручно умостилися у сесійній залі, потраплять до неї знову. І річ тут навіть не в змаганні з опозиційними кандидатами. Вся сіль – у специфіці внутрішньої побудови вашої партії. І у міжклановій боротьбі між «групами впливу».

Думаю, ні для кого не секрет, що «група Януковича» – або, інакше кажучи, «Сім`я» – нарощує м’язи, виштовхуючи масою тіла (як в буквальному, так і в фігуральному значенні) своїх конкурентів. Якщо ж для когось це іще не очевидно, раджу зайвий раз проаналізувати новий склад Кабміну і замислитися над бекграундом його майбутнього очільника – Арбузова.

Отож, боротьба за пасовисько у випадку дострокових виборів набуде особливо гострих форм. «Старі» парнокопитні зійдуться з модифікованими хижаками у кривавій сутичці. І не факт, що у червоний плюш парламентських крісел повернуться пещені на курортах тіла особливо видатних «регіоналів».

Не факт, що до Ради в теперішньому складі знову пройде «група Льовочкіна-Фірташа». Або «група Клюєва». Ба навіть «група Ахметова» (хоч тут, як то кажуть, можливі варіанти) – також опиняється під ударом. Що й казати про таку «дрібноту», як та ж таки нечисленна «група Азарова». (Конкретні імена називати не буду – вони відомі і так, це суто український «секрет Полішинеля»).

Всіх вас, шановні, поглине «Сім’я». Залишаться тільки обрані. Наближені до тіла№1, тіла№2, і – далі по ранжиру. Тим паче, що багато з вас стали надто проханими. Вас тяжко добути з канікулярних розваг десь на Мальдивах чи Сейшелах. І це саме тоді, коли потрібна ваша присутність. Коли на кону стоїть призначення нового голови Нацбанку абощо.

Давайте розберемось, чим ви «цінні іще»? Тим, що виклянчуєте преференції для бізнесу, натякаєте на міністерські портфелі, прагнете розрахунку за відданість у вигляді обленерго, «заводів-пароходів» абощо? Це тільки Шаріков обстоював принцип, за яким хотів «взять і всьо подєліть». «Сім`я» не така. Сьогодні діє лише одне гасло: «Все в «Сім`ю».

Для чого їй розпорошувати важелі впливу, якщо їх можна зосередити в одних руках? Всі кланово-мафіозні структури будуються за одним принципом – вчіть матчастину, шановні… Активи холдингу Олександра Януковича – старшого спадкоємця нашого президента – складають лише 1,7 мільярди гривень, повідомили ЗМІ. Та хіба ж це гроші? Хіба їх вистачить для комфортної капітуляції, якщо у 2015-му доведеться прощатися з владою?..

А тут ви з вашою акулячою хваткою – «старі донецькі», «старі росукренерговці», ще якісь «старі…». (Останнє слово – ключове). Ви справді вірите, що під час парламентських виборів виконавча влада (а вся вертикаль підпорядкована президенту) підставлятиме під вас руки? А чом би не замінити вас на 200 молодих хлопчаків, щасливих вже тим, що випала нагода дорвалися до депутатства?

Чом би не завести до Ради слухняних маріонеток, без захмарних амбіцій та апетитів? Таку собі «молоду команду», яка з легкістю і задоволенням вас замінить і з якою не треба ділитись? Чи, може, ви сподіваєтесь взяти інтелектуальною складовою, пробитися за рахунок здатності бути «говорящєй» головою? Що ж, припустимо, парочку нинішніх спікерів у майбутній Раді таки залишать. Хоча і в цьому випадку їх простіше знайти серед «тінейджерівької» збірної ПР.

Ви стали надто фінансово обтяжливими, панове депутати від Партії регіонів. До того ж, нудними та неефективними. Пам`ятаєте – у Кіплінга – як «Акелла промахнувся» і вовча зграя зібралась на вибори нового вожака? Дивіться, не промахніться й ви. Подумайте про це, коли наступного разу говоритиме про дострокові парламентські вибори…

Наталія Новак Наталія Новак , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram