Ринок M&A працює поки в режимі очікування

Український ринок M&A у другому кварталі цього року значно охолов у порівнянні з першим кварталом 2013. Жодна з проведених транзакцій у другому кварталі не дотягнула до 2,5 млрд. дол., як проведена на початку року угода з продажу «Інтера».

Якщо порівнювати другий квартал цього року з аналогічним періодом минулого року, то за обсягом транзакцій (близько 1 млрд. у.о.) періоди одинакові, хоча кількість більш-менш великих угод торік була вищою – близько 40 в 2012р. і близько 30 у 2013р.

Вже традиційно активними покупцями є вітчизняні фінансово-промислові групи, а серед продавців – як українські, так і іноземні компанії. Холдинг UkrLandFarming Олега Бахматюка не тільки купував (українські активи російської Valars Group), але й продавав (активи з виробництва курятини в США). Kernel домовився придбати контрольний пакет компанії «Дружба Нова» та продати Чортківський цукровий завод. І UkrLandFarming і Kernel придбали активи зі значним борговим навантаженням, а продавали непрофільні активи.

Доволі нетиповим для України явищем стало злиття активів французької AgroGeneration і Harmelia, створеної фондом SigmaBleyzer, адже мова йде не про покупку одного гравця іншим, а саме про злиття компаній. А таких процесів в нашій країні сьогодні відбувається вкрай мало. Варто також відзначити угоду між двома міжнародними компаніями, які ведуть бізнес в Україні: продаж французькою групою Lafarge «Миколаївцементу» ірландської групи CRH. Свої інші активи в Україні (щебеневі кар'єри) Lafarge поки не продає.

Триває переділ й українських медіа активів. Як відомо, днями оголошено про продаж Українського медіа холдингу групі ВЕТЕК, яка раніше цікавилася в основному активами в паливно-енергетичному секторі.

Не можна не згадати про перепродаж групою EPIC «Укртелекому», покупцем якого виступила українська група СКМ. Сума угоди не розголошується, але ймовірно вона склала менше 10,75 млрд. грн., які заплатили австрійці під час приватизації.

У третьому кварталі цього року ринок M&A ще трохи уповільниться, адже попереду період відпусток. Але апетити у найбільш активних учасників M&A процесів все ще залишаються високими і цікаві активи будуть змінювати власників.

Мирослав Табахарнюк Мирослав Табахарнюк , віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців, кандидат економічних наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram