ГоловнаБлогиБлог Миколи Голомші

Двадцять п’ять років шляху гідності

Вистояти за вікового поневолення та зберегти національну ідентичність під силу лише сильним націям світової цивілізації. Розбудовувати, втрачати державність та здобувати її знов і знов — це і є найочевиднішим доказом успішності українців всіх часів, прагнення до свободи і незалежності, до соборності.

Фото: Макс Требухов

Вищим проявом сучасного духу українського народу та його історично-ментальної єдності стали Майдани — Свободи (2004 р.) та Гідності (2014 р.). Які відбулися, якщо судити за історичними вимірами, практично одномоментно, в синергії поколінь.

Майдан — явище суто українське і корениться глибоко у віках. На майдані завжди вирувало життя, творилась історія громади, народу. Так було колись, так сталось і цього разу, коли на Майдани вийшла вся Україна.

Але якщо у 2004 році українці лише засвідчили свою волелюбність та свободу, то вже у 2014 рівень свободи сягнув межі цінностей, за які громадяни незалежної країни віддають свої життя і сьогодні.

Нам ще доведеться осмислити багатовимірність категорії «Майдан» як явища новітньої історії України та Світу, суспільно-політичного життя країни, зафіксувати його для прийдешніх поколінь в підручниках і книгах, фільмах і піснях. Але найголовніше для нас, це усвідомити, що таке Майдан Гідності і чи є в нього подовжене життя на ментальному рівні. Однозначно, Майдан Гідності — це не революція як національний історичний акт-подія, а геостратегічний процес-трансформація, який триватиме до тих пір, допоки Майданна Україна не набуде незворотних форм і сутностей сучасної демократії громадянства. В ширшому розумінні, Майдан — це постійно діючий генератор публічної народної демократії в процедурах та регламентах горизонтів партнерської відповідальної гідності всіх і кожного за життя в Україні і у світі.

Гідність — ось що об’єднало українців в ті дні. Гідність — це те, що утримувало українців від внутрішнього спустошення та примирення із ідеологією меншовартісних малоросів чи зневірених циніків, які нав’язували окупанти різних мастей. Гідність — це те, що виборювали поряд із свободою і незалежністю покоління наших попередників.

Гідність — найвища цінність сучасної людини — громадянина-патріота. Вона має захищатись виключно правовим чином державою і суспільством. І в оновленій Конституції цьому має бути присвячена окрема стаття.

Українське суспільство завдяки Майданам Свободи і Гідності вже ніколи не повернеться до приниженого стану в умовах владного утиску. Сьогодні воно має уособлювати рівноправні горизонти відповідальних партнерів, що довіряють один одному та продукують нову еру громадянства. Ефективні моделі минулих епох, що мали елітарні піраміди монопольних прав впливів і досить неадекватні рівні суспільно-державної відповідальності зараз вмирають, хоча і намагаються ще впливати на державні і суспільні відносини. Нинішні владно-умовні еліти доводять це кожен день, адже дуже часто не відповідають взятим на себе глобальним державним функціям.

Україна набуває нової якості громадянського існування і відтепер є державою майданів як паритету довіри в горизонтах людської гідності, середовищ життя всіх громадян, відповідальних за своє буття, і які сьогодні реально в кожному населеному пункті будують життя на ціннісних засадах перспектив майбутнього, а не на швидких інтересах лобістських груп

Територіальні громади і середовища життя громад є основними рівнями нових суспільно-економічних продуктивних відносин держави та основою творчо-предметної реалізації можливостей кожного громадянина і конкретної території найменшого масштабу.

Ієрархічна вертикаль управління державою має відійти в минуле, а натомість владні персони мають усвідомити перспективність чітко функціональних партнерсько-координаційних відносин в розрізі держава-суспільство-громади — громадянин.

Корупція і тіньова економіка, яка не дає можливості розвиватися державі та наносить удар по авторитету на міжнародному рівні, є форматом подовження радянщини уже в сучасних умовах і впливає на життя кожного громадянина. І лише гідність українського суспільства і кожного громадянина зможе протистояти цинізму і ницості псевдоеліт, які дорвалися до влади і намагаються нав’язати нам власне бачення майбутнього, де найвищою мрією є безоглядна нажива.

Гідність українців не дала нам впасти в паніку і відчай при першому ударі терористичної агресії путінської Росії в Криму і на Донбасі, допомагає відстоювати свободу і незалежність нашої Батьківщини в боротьбі з глобальним гібридним тероризмом путінської Росії, який є інструментом для домінування тотального цинізму як історичної епохи в розвитку людства.

Наша сила — в нашій гідності. Наша гідність — джерело сьогоднішніх і майбутніх перемог.

Микола Голомша Микола Голомша , заслужений юрист України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram