ТОП-500 найбільших компаній Європи: український бізнес не здається

Кількість українських компаній, представлених у цьогорічному рейтингу ТОП-500 найбільших компаній Центральної та Східної Європи, складеному компанією "Делойт", знизилася до 29 з 32.

Звісно, той факт, що українських компаній у списку 500 найбільших в Європі стало менше є негативним, проте він відображає наше непросте економічне становище. Більш того, вони падають в рейтингу: в середньому українська компанія за підсумками 2015 р. знаходиться на 204 місці проти 189-го в попередньому році

Фото: simply/Depositphotos

Однак приємно, що український бізнес у принципі залишається учасником рейтингу. Більш того, якщо в 2014-му в порівнянні з 2013-м виручка в валюті знизилася практично у всіх, причому на істотні 25-30%, то за 2015-й ряд компаній зросла, а ті, які продовжили падіння, робили це повільнішими темпами.

Чи можна говорити про те, що дно пройдено? Напевно сказати складно, тому що є ще й суто галузеві тренди, які суттєво впливають на доходи українського бізнесу. За підсумками 2016-го року ситуація в рейтингу вже буде іншою хоча б тому, що світові ціни на залізну руду зараз зростають, а, наприклад, на зернові падають.

Чому ряд компаній покинули рейтинг? У кожної своя історія: у Донецьксталі проблеми через АТО, МТС орієнтована на внутрішній ринок і не може так просто компенсувати падіння виручки у валюті (хоча тарифи вже почали підніматися), Центренерго, яке і без того було в хвості рейтингу, продовжує знаходиться в центрі корупційних скандалів і швидше за все найближчим часом до топ-500 не повернеться.

Проте, є і ряд новачків, таких як ДПЗКУ і МАУ, які в 2015-му наростили виручку на 15-25% і увірвалися в рейтинг, що не може не радувати.

В цілому ж рейтинг відображає ситуацію в економіці. Навіть якщо ЗМІ, суспільство, чиновники негативно ставляться до тієї чи іншої компанії з цього списку, потрібно розуміти, що саме вони приносять валютну виручку і годують країну. Тому створити для них прості, зрозумілі і незмінні умови, знімати торговельні бар'єри, оберігати від свавілля чиновників - прямий обов'язок кожного депутата і міністра, як би ідеалістично це не звучало.

Крім того, чекаємо, коли в рейтингу нарешті з'являться хайтек компанії - про перспективи українського IT не говорить тільки ледачий.

Мар’ян Заблоцький Мар’ян Заблоцький , Голова Українського товариства економічних свобод
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram