Тест для Київської влади чи сходи розбрату

У березні цього року через засоби масової інформації та соціальні мережі було оприлюднено відкритий лист до мера Києва Віталія Кличка з проханням розібратися з ситуацією, що склалася з реконструкцією сходів від провулка Десятинного до урочища Гончарів та відновленням прилеглої території. У зверненні до мера Громадська організація «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» виразила глибоке занепокоєння представленим проектом, оскільки останній передбачає конструювання сходів на Пейзажній алеї з бетону, що спотворюватиме навколишнє міське середовище.

Після публікації було проведено багато консультацій та обговорено декілька різних пропозицій з експертами у галузі будівництва та архітектури, фахівцями Комунального підприємства «Інженерний центр», депутатами КМР та керівництвом міста. Виходили всі разом на місце та вивчали ситуацію, зустрічалися у КП та переглядали проекти. У травні місяці цього року відбулася зустріч з мером міста де і була можливість обговорити ситуацію.

І хоча певні посадові особи раніше намагалися запевнити мера у необхідності будувати сходи з бетону, іншого розміру та відмінним від проекту Мілецького трасуванням, Віталій Кличко підтвердив, що сходи на Пейзажній мають бути такими, як і було обіцяно киянам, а саме з металу і дерева, та мають стати окрасою цього місця. Пейзажна алея стала знаковим місцем для киян та гостей Києва, і мер пообіцяв не допустити спаплюження Пейзажки дисонуючою спорудою.

Але все сталося не так …

Нам відомо про те, що деяким впливовим громадським діячам не подобається активна позиція нашої ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива», і вони навмисно розповсюджують негативну інформацію публічно й у приватних бесідах та листуваннях відносно нашої діяльності. Але від того, хто до кого гарно чи погано відноситься, не має потерпати наше місто, наш Київ, а тим паче Старокиївська гора. Коли мова йде про історію і культуру, варто думати про збереження обличчя міста, а не про особисте…

Є припущення, що саме тому нас не було проінформовано про те, що 11 травня 2017 року буде проведена презентація проекту сходів від Пейзажної алеї до Воздвиженки. Ця інформація стала відома від громадського діяча, з якою ми співпрацюємо - Ганни Нароніної.

Всі організатори заходу знали, що безпосередньо ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» має відношення до цього проекту, але наших представників запрошено не було, повідомлення нам не надсилалося. Це помилка, навмисні дії, чи чиясь заздалегідь спланована акція по знищенню історії Старокиївської гори?

І тоді постає питання: можливо, наша історія та культура комусь заважає, і робиться все для того, щоб ми забули, хто ми є і звідки все починалося….. чи відомо про це Віталію Кличку?

Саме зараз точиться запекла дискусія, які сходи будувати від Пейзажної алеї до урочіща Гончари. ГО «Андріївська Пейзажна ініціатива» відстоює проект сходів концепції Авраама Мілецького, виконані із легкого металу і дерева, оздоблені чавунним литвом в стилі Києва кінця ІХ – початку ХХ століття, а Київська адміністрація наполягає на створюванні сходів, що спираються на важкі залізобетонні опори, виконані в стилі промислових сходів. Щоб зрозуміти, що самі сходи, їх вигляд, розміщення є зовсім не головним елементом в цій суперечці, треба проаналізувати всю схему, яку з геніальною послідовністю виконали чиновники.

Тож почнемо.

На схилах Старокиївської гори були створені сходи по проекту Авраама Мілецького (автора концепції Пейзажної алеї). Вони вже відслужили свій вік і потребували оновлення і реконструкції. Але скільки ж можна заробити на заміні елементів сходів, коли можна все порахувати: метал, дерево, оздоблення? Це нецікаво. От, якщо б зануритися глибоко в землю, залити туди кубометри бетону, переорати схили Старокиївської гори, то це б була «тема»! А якщо сюди приєднати впорядкування прилеглої території, укріплення схилів, переміщення сотень кубометрів ґрунту, то це вже справжній Клондайк.

Таким чином, замість витрат у 8-11 млн грн. на створення сходів, про які свого часу заявляв мер і які відповідають ідеям Мілецького, старого Києва, Пейзажної алеї, виникає комплексний проект, на який чиновники готові витратити 30,5 млн грн. Вгадайте з трьох раз, для чого це робиться?

«Геніальні» ходи чиновників на цьому не закінчуються. Вони добре розуміють, що представники «ГО Андріївсько-Пейзажна ініціатива» мовчати не будуть, й тоді вирішують не запрошувати нас на обговорення проекту сходів. Та й Художня рада міста підтримає що завгодно, бо вона знає, що бетон найбільш «креативний» матеріал у ХХІ столітті. Тому громадські обговорення проходять утаємничено, запрошують іншу громадськість. Зауваження фахівців, архітекторів, що залізобетонним сходам не місце на Старокиївській горі, експертів про те, що такий обсяг залізобетонних робіт на схилах, що є насипним ґрунтом, викличе руйнування самих схилів через використання важкої техніки, додаткове укріплення схилів, - все це в рахунок не береться…Чи навпаки береться та заздалегідь прораховано?

Зауваження відомих людей про те, що такий проект є неприродним для Старокиївської гори, що бетонні «ноги» будуть миттєво розписані графіті, що втрачається ідея Мілевського, дух місця – ігнорується.

Пропозиція ГО «Андріївської-Пейзажної ініціативи», знайти кошти на розробку проекту та взяти на себе прибирання сходів і місця біля них – ігнорується.

Зауваження, що легкі сходи з дерева і металу не тільки красивіші, але й дешевші, не розглядається апріорі.

Тож схема, яка була задумана чиновниками два роки тому, наближається до фінішу.

Підсумуємо: В результаті, кияни замість того, щоб отримати за 8-11 млн. грн. сходи, які відповідають духу Старокиївської гори та концепції Мілецького, побачать перериття Старокиївської гори, «залізобетонного удава», але все це за 30,5 млн. Вгадайте, куди підуть кошти…

Були навіть закиди та припущення відносно того, що ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» має власний інтерес до цього проекту - чи то фінансовий, чи то відносно будівельної компанії, яка має реалізовувати цей проект. Хочу відразу надати відповідь: «Так, у нас є велика зацікавленість і інтерес, але тільки у тому, щоб Пейзажна алея стала найцікавішим і найкрасивішим парком міста. Ми готові сприяти тому, щоб Пейзажна алея стала окрасою Києва. Проектна організація разом з ГО «АПІ» готова безкоштовно передати проект реконструкції сходів місту, та здійснювати громадський контроль за тим, як буде відбуватися будівництво. Жодного бажання отримати будь-яку вигоду у ГО «Андріївсько-Пейзажна» ініціатива» ніколи не було і немає сьогодні».

Коли відбувалося відновлення території Національного музею історії України (НМІУ), багато хто вважав, що не може меценат вкладати кошти й нічого за це не отримувати, а ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» сприяла проекту на громадських засадах.

Фото: надане автором

Але після реалізації проекту відновлення стало зрозуміло, що все було зроблено з єдиною метою - прикрасити та навести лад на території Старокиївської гори. Маю надію, що сьогодні суспільство починає розуміти та вірити в те, що повертається давня традиція меценатства, що є люди, які мають бажання і можливість робити гарні речі для свого міста, не отримуючи за це ніяких дивідендів. Саме таке бажання зробити чудові сходи було у Віталія Кличка; він мріяв зробити подарунок киянам, щоб люди відчували задоволення і з вдячністю через роки говорили, що ці сходи побудували за ініціативою мера Кличка. Пане мер, вдруге просимо Вас розібратися з ситуацією, що склалася.

Наш «славнозвісний сусід» видумує всякі небилиці, щоб присвоїти нашу, українську історію, а нам варто тільки зберегти те, що ми отримали у спадок.

Нещодавно на першому форумі Громадських організацій ми говорили про співпрацю громадськості і влади.

Під час виступу мер пообіцяв знайти кошти на реконструкцію Пейзажної алеї, уважно розглянути пропозиції, які напрацювала громадськість, і закликав учасників до взаємодії: «Нам потрібно активніше комунікувати з громадою, пояснювати свої дії, аби відновити довіру людей до влади. Навіть чемпіон світу не може самостійно впоратися з усіма проблемами. Тут потрібна співпраця на всіх рівнях і об’єднання зусиль заради спільного майбутнього….»

Пане Віталію, пропоную переходити від розмов до справ:

Давайте разом зробимо так, щоб наші діти та онуки пишалися і раділи, гуляючи Старокиївською горою, Пейзажною алеєю, та милувалися сходами що будуть побудовані від Пейзажної алеї до Воздвиженки.

Так мають виглядати сходи, які обіцяли побудувати Ви, пане Кличко, і на реалізацію данного проекту очікують кияни.

Ми будемо вдячні Віталію Кличку за послідовність та підтримку позиції киян. Маємо надію, що сходам на Пейзажній алеї БУТИ!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram