ГоловнаБлогиБлог Марины Соловьевой

Відновлення сходів чи спотворення Пейзажної алеї бетонними спорудами. Відкритий лист до мера Віталія Кличка

Шановний Віталію Володимировичу, спільно з Вами, Громадська організація «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» виступила співініціатором реконструкції сходів від Пейзажної алеї до урочища Гончарі-Кожум’яки, замовником якої наразі виступає КП «Інженерний центр».

04.02.2016 року Комунальне підприємство «Інженерний центр» звернулося до Громадської організації «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» із листом № 172/92, в якому просило створити конкурсну комісію з організації та проведення конкурсу з визначенням найкращого проектного рішення реконструкції сходів від провулку Десятинного до урочища Гончарів та відновлення прилеглої території.

Великими зусиллями нашої громадської організації на базі Науково-дослідного інституту теорії та історії архітектури, містобудування і дизайну було оголошено та проведено відповідний конкурс.

Протоколом засідання журі архітектурного бліц-конкурсу на краще інженерно-архітектурне рішення реконструкції сходів Старокиївської гори від Пейзажної алеї до урочища Гончарі-Кожум’яки від 31.03.2016 р. переможцем конкурсу визначено проект Товариства з обмеженою відповідальністю «Віннерстрой».

В подальшому проектна документація ТОВ «Віннерстрой» була передана замовнику – КП «Інженерний центр», а сам проект реконструкції сходів був анонсований у засобах масової інформації та на офіційному веб порталі Київської міської ради особисто Вами та Заступником голови КМДА Олександром Спасибко.

Ви, Віталіє Володимировичу, сказали: «Нові сходи, проект яких був узгоджений з громадськими активістами та місцевими мешканцями, будуть виконані у стилі старого Києва. Ми збережемо їх ідентичність. Вони будуть дерев’яними з металевими елементами».

На сторінці ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» у ФБ та у ЗМІ була розміщена інформація про проект. Документи було передано представникам КП «Інженерний центр».

Улітку 2016 року при проведенні демонтажу старих сходів було знайдено давні кам’яні сходи. Київська адміністрація призупинила реконструкцію сходів, що ведуть від Пейзажної алеї до вулиці Воздвиженської, до одержання археологічного висновку за виявленими під нею давніми кам'яними сходами.

Було проведено археологічні дослідження та на наш запит було отримано лист Інституту археології НАН України про те, що знайдені залишки бетонних сходів 1950-60-х рр. історичної цінності не представляють.

Після цього почалися дивні речі… Про переможця конкурсу всі забули, ГО «АПІ» було повідомлено, що всі повноваження по проекту сходів були скеровані на пані Ганну Бондар. Представник ГО «АПІ» декілька разів звертався до шановної пані з проханням розповісти, у якому напрямку рухається ситуація зі сходами. Але від цього моменту все раптом стало закрито, жодної інформації на наші прохання отримано не було. Представники КП «Інженерний центр» на зв’язок не виходили.

07 березня 2017 р. представників ГО «АПІ» було запрошено на засіданні секції дизайну (художньої ради) архітектурно-містобудівної ради при Департаменті містобудування під керівництвом Анни Бондар, було представлено новий проект, розроблений ТОВ «Архітектурна реноваційна група».

Громадська організація «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» глибоко занепокоєна представленим проектом, оскільки останній передбачає конструювання сходів на Пейзажній алеї з бетону, що спотворюватиме навколишнє міське середовище.

Також доводимо до Вашого відома, що представник ТОВ «Архітектурна реноваційна група» при демонстрації проекту повідомив, що його розробка коштувала близько одного мільйона сто тисяч гривень.

Дивує те, що спочатку представники КМДА запросили ГО до співпраці, а потім в непрозорий спосіб приймаються рішення, про які нікому не відомо. Навіщо конкурси, навіщо переможці, навіщо премії, якщо фактично невідомий проект замовляється за незрозумілі бюджетні кошти у невідомої організації.

Можливо, хтось пов’язаний з виробництвом бетонних конструкцій і дуже хоче отримати замовлення на будівництво бетонної споруди на Пейзажній алеї… можливо інші мотиви…

Але чи будуть для киян такі сходи подарунком, як Ви планували, пане Віталій?…

Наша громадська організація розраховує на Вашу послідовність та просить Вас, в межах власної компетенції, вжити заходи, спрямовані на остаточне та конкретне визначення питання про шляхи реконструкції сходів від Пейзажної алеї до урочища Гончарі-Кожум’яки, не допустивши при цьому спотворення Пейзажної алеї бетонними спорудами.

Фото: надане автором

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram