ГоловнаБлоги

МВФ ставить на Порошенка?

Кілька місяців тому я дав скептичний прогноз щодо отримання Україною ще трьох траншів кредиту МВФ до кінця 2017 року. Я сказав тоді, що траншів не буде, бо немає шансів виконати мінімально необхідні вимоги. Адже, серед них була земельна реформа, тобто зняття мораторію на вільний обіг с/г земель. Хоча Президент Петро Порошенко і Уряд Володимира Гройсмана є прихильниками земельної лібералізації, в суспільстві вона сприймається негативно. На превеликий жаль.

Фото: EPA/UPG

І ось, новина від Джеррі Райса, директор з комунікацій International Monetary Fund: "Україна для завершення четвертого перегляду програми співробітництва і отримання п'ятого траншу МВФ має:- затвердити пенсійну реформу,

- прискорити приватизацію,

- показати реальні результати в боротьбі з корупцією". (цитата по УНІАН)

Це обов'язковий набір вимог. Є ще додаткові, але і там ні слова про землю. Дейвід Ліптон, перший заступник Голови МВФ, підтвердив цю тезу. Земельне питання випало з першочергових вимог. І, фактично, ухвалення Верховною Радою в 2-му читанні законопроекту 6614 "Про підвищення пенсій" відкриває дорогу 5-му траншу МВФ.

З одного боку, добре, що Україна продовжує співпрацю з МВФ, бо перед піковими виплатами зовнішнього боргу в 2018-19 роках розрив таких стосунків означатиме, що владі доведеться робити неприємний вибір:

або 1) різке збільшення видатків на погашення боргу зі зменшенням видатків на соціальну підтримку населення в передвиборному бюджетах 2018 та 2019 р.р.,

або 2) невідворотний суверенний дефолт перед тими ж виборами.

З іншого боку, тиск МВФ на проведення необхідних для України реформ зменшується. А без тиску з Заходу реформ в Україні не буде. Зато Порошенко обереться на другий термін.

Тарас Козак Тарас Козак , президент iнвестгрупи УНІВЕР
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram