ГоловнаЕкономікаБізнес

Скасування ринкових формул ставить під загрозу програму з МВФ, - Землянський

"Ця ініціатива буде виглядати вкрай безглуздо в контексті міжнародних зобов'язань України".

Скасування ринкових формул ставить під загрозу програму з МВФ, - Землянський
Фото: Макс Требухов

Ініціативи Антимонопольного комітету про часткове скасування ринкового формульного ціноутворення на енергоносії в Україні може поставити під загрозу програму співпраці з Міжнародним валютним фондом і виділення подальших траншів кредитної допомоги

Про це сказав директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський, повідомляє "Деловая столица".

Таким чином він прокоментував пропозицію АМКУ Кабміну змінити чинну методику розрахунку ціни на газ з прив'язкою до його вартості на хабі NCG в Німеччині, що є частиною реформи газового ринку в Україні. Пропозицію опубліковано в середу прес-службою АМКУ.

"Ця ініціатива буде виглядати вкрай безглуздо в контексті міжнародних зобов'язань України. До останнього часу уряд діяв за логікою, яка передбачала ринкове ціноутворення. Хто не "тягне" ринкову ціну - повинен отримувати субсидії. В аналогічній логіці йшла і формула "Роттердам +" (ціноутворення вартості вугілля для потреб електроенергетики - ред.). І те, і інше вважалося за ринком, за ринковими індикативами ", - зазначає Землянський.

За його словами, якщо Кабмін прийме логіку АМКУ щодо зміни формули, проблема може виникнути з тим, що такий ринковий принцип ціноутворення отримав формалізацію в Меморандумі з МВФ.

"По суті, якщо ми ведемо мову про якесь продовження співпраці, то, природно, що в тому випадку, якщо принцип ціноутворення буде переглянуто, то відповідно і з МВФ говорити нема про що, тому що це (перегляд формул - ред.) - невиконання тих структурних маяків, які були прописані в меморандумі", - впевнений Землянський.

На думку експерта, АМКУ взагалі не уповноважений займатися ціноутворенням.

"Це не їхня компетенція, АМКУ не уповноважений займатися визначенням тарифів на газ для населення. Це перевищення повноважень. З чого раптом АМКУ займається сферою діяльності КМУ та Міністерства енергетики. Це питання Міністерства енергетики до НАК "Нафтогаз України", який свої пропозиції висловив, це питання до КМУ, який своєю постановою повинен визначити рівень тарифів на газ. Але ніяк до АМКУ", - коментує Землянський.

"Мені здається, це розігрується така комбінація перед візитом місії (МВФ - ред.), що ось дивіться, наші органи виконавчої влади ось пропонують такий варіант як один з. Але це явно викличе вкрай негативну реакцію з боку МВФ з точки зору якраз виконання Україною своїх міжнародних зобов'язань", - резюмував він.

Нагадаємо, напередодні перший заступник голови МВФ Ліптон прибув до Києва. Раніше з'явилася інформація, що місія два дні буде аналізувати виконання Україною умов для виділення чергового траншу за програмою кредитування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram