ГоловнаЕкономікаДержава

Українські аграрії отримають нові преференції від ЄС з 1 жовтня

В Європарламенті фіналізували документ.

Українські аграрії отримають нові преференції від ЄС з 1 жовтня
Зерновой терминал <<Нибулона>>
Фото: nikvesti.com

Розширені торгові преференції Європейського Союзу для України набудуть чинності 1 жовтня, повідомив представник України в Європейському Союзі Микола Точицький у фейсбуці.

За словами Точицького, в середу, 13 вересня, в Страсбурзі (Франція) в рамках пленарного засідання Європейського парламенту відбулося підписання президентом парламенту і естонським головуванням регламенту ЄС про надання Україні додаткових торгових преференцій ЄС терміном дії на три роки.

"Підписання завершує майже рік наполегливих зусиль наших європейських партнерів про надання Україні додаткових преференцій для низки важливих товарів українського аграрного і промислового експорту. Очікується, що цей законодавчий акт ЄС почне діяти з 1 жовтня поточного року", - написав Точицький.

Окремі додаткові преференції для аграрних товарів, за його словами, стануть доступні для українських виробників з 1 січня 2018 року.

17 липня Рада ЄС схвалила розширення торгових преференцій для України, які включають додаткові квоти на імпорт за нульовим тарифом для деяких сільськогосподарських продуктів: меду (на 2,5 тис. тонн), оброблених томатів (на 3 тис. тонн), виноградного соку (на 500 тонн), пшениці (65 тис. тонн), кукурудзи (на 625 тис. тонн), круп та гранул деяких зернових (на 7,8 тис. тонн), вівса (4 тис. тонн), ячменю (325 тис. тонн ).

Крім того, рішення передбачає повне зняття імпортних мит на кілька промислових товарів, таких як добрива, барвники, пігменти та інші фарбувальні речовини, взуття, мідь, алюміній, а також обладнання для телебачення і звукозапису.

ЄС є найбільшим торговим партнером України, тоді як Україна займає лише 0,8% торгового ринку Євросоюзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram