ГоловнаЕкономікаДержава

Віце-прем'єр Кістіон назвав RAB-тарифи "кроком уперед"

"Самі підходи, філософія і в RAB, і у двоставковому тарифі на газ урядом підтримуються".  

Віце-прем'єр Кістіон назвав RAB-тарифи "кроком уперед"

Кабінет міністрів України підтримує підходи і філософію, закладені в запропоновану Нацкомісією з регулювання ринку електроенергетики і комунальних послуг до системи стимулюючого тарифоутворення (RAB-тарифи) для підприємств енергетичного сектору. Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив профільний віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон.

Відповідаючи на питання журналіста про напрацювання НКРЕКП щодо стимулюючого (RAB) регулювання та абонентської плати за розподіл газу, чиновник наголосив, що "будь-яка реформа має бути з людським обличчям".

"Самі підходи, філософія і в RAB, і у двоставковому тарифі на газ урядом підтримуються - це крок уперед", - зазначив він.

Втім, за словами віце-прем'єра, він "категорично проти, щоб за такий прогрес платили кінцеві споживачі".

"Я проти, щоб зростання оплати лягало на найбільш незахищених споживачів - тих, хто має маленьку квартиру, адже для них плата за газ збільшилася практично удвічі (зростання платежів у початково запропонованому НКРЕКП варіанті" абонплати "за розподіл газу - ред.). Водночас для тих, хто має "заводи і пароплави", зростання не було. Це неправильний підхід. Той, хто може платити, повинен платити, хто не може - завдання держави йому допомогти", - вважає В. Кістіон.

"Тобто, у принципі, - так, а по суті - необхідно розмовляти", - підсумував віце-прем'єр.

Нагадаємо, раніше експерти неодноразово наголошували, що RAB-регулювання тарифів для обленерго жодним чином не пов'язане з кінцевим тарифом на електроенергію для населення. Зокрема, за словами екс-члена НКРЕКП Володимира Євдокимова, тарифи для населення встановлюються НКРЕКП, і вони не пов'язані з механізмами RAB-регулювання.

"Є процедура розгляду відкритих слухань. Ще до того, як я пішов з комісії за ротацією, ми обговорювали, як зробити так, щоб процедура була відкритою і публічною. Комісія мала запросити громади, великих споживачів. Щодо побутових споживачів, то сьогодні тариф для них не збільшується. Понад те, комісія і не планувала піднімати тарифи для населення. Це жодним чином не позначиться на населенні - лише на промисловості, на великих і дрібних підприємствах у тих регіонах, у яких буде вводитися RAB-регулювання", - зазначає Євдокимов.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram